АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Нам потрібно глибше пізнати своє коріння як Церкви, зокрема на прикладі Василіанського чину»

Четвер, 14 вересня 2017, 22:12
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав узяв участь у Міжнародній науковій конференції до 400-ліття Василіанського чину святого Йосафата, яка проводиться 14-17 вересня 2017 року.

У своєму вступному слові Предстоятель УГКЦ сказав, що має дуже велику радість і честь привітати всіх з цією непересічною науковою, культурною, духовною подією у житті всієї нашої Церкви.

Чин святого Василія Великого в УГКЦ святкує своїх 400 років. «Що це означає? Що сталося чотириста років тому? Чому тих ченців звуть василіанами? Чи справді цей чин почався тільки чотириста років тому? Ці питання варто поставити не тільки отцям василіанам, а й усій нашій Греко-Католицькій Церкві», – вважає Блаженніший Святослав.

«Дехто хоче сказати, – продовжив Предстоятель, – що в Берестейському єднанні була створена Українська Греко-Католицька Церква, так наче її не існувало до того часу... Дуже часто всіх нас і отців василіан хочуть обмежити не тільки історичними рамками, а й біографічними рамками, ментальними. Гадаю, мало хто сьогодні пригадує дуже гостру канонічну історичну дискусію в 90-х роках, чи має Глава УГКЦ юрисдикцію на всю Україну, чи тільки на Галичину, по Збруч? Це була дискусія, яка забрала багато часу, енергії і тоді навіть Римський Апостольський престол визнав юрисдикцію Глави Церкви на всю Україну, за винятком Закарпаття».

За його словами, тоді це був певний ментальний злам, бо всі зрозуміли, що Українська Греко-Католицька Церква не є галицького походження. «Особливо це голосно на весь світ сказав мій попередник, світлої пам’яті кардинал Любомир Гузар, коли, пояснюючи, чому він знову є в Києві як Глава Церкви, сказав, що Глава Церква повертається до свого історичного осідку», – наголосив Блаженніший Святослав.

На його думку, подібний злам у нашій свідомості має відбутися тоді, коли ми серйозно вивчимо історію Василіанського чину і зрозуміємо ті мотиви, якими керувався попередник Глави УГКЦ Київський митрополит Йосиф Велямин Рутський, коли 400 років тому захотів обновити монашество Київської Церкви, організовуючи розрізнені монастирі в спільноту, яку ми сьогодні знаємо як Чин святого Василія Великого.

«Гадаю, це був колосальний глибокий задум Йосифа Велямина Рутського, адже не можна говорити про оновлення Церкви, якщо не буде оновлення монашого життя. Ми справді сьогодні потребуємо глибше пізнати своє коріння як Церкви, зокрема на прикладі Василіанського чернецтва», – переконує Глава УГКЦ.

Предстоятель подякував усім тим, які долучилися до організації конференції. Також подякував дослідникам і науковцям, які відгукнулися на запрошення, щоб у рамках цієї конференції поділитися з церковною спільнотою, ширшим науковим світом України своїми науковими здобутками.

Насамкінець Блаженніший Святослав висловив сподівання, що ця конференція принесе справді глибокі добрі плоди. Також висловив сподівання, що після цієї конференції кожен, хто вважатиме себе серйозним науковцем і захоче щось написати про історію Київського християнства, якщо не цитуватиме матеріалів сьогоднішньої конференції, то вважатиметься науковим світом не компетентним і не серйозним науковцем.

Глава УГКЦ побажав учасникам конференції глибокого переживання і віднайдення коріння нашої власної тотожності. «Бажаю, аби, черпаючи з багатства і глибини криниці історії нашої Церкви, ми справді побачили наше сьогодення», – сказав Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next