АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ написав листа-співчуття з приводу смерті видатного українського мовознавця Василя Німчука

Понеділок, 27 листопада 2017, 21:04
26 листопада на 85-му році життя помер видатний український мовознавець, академік, керівник проекту реформи правопису Василь Німчук. Сьогодні у родинному селі Довге на Закарпатті, у храмі Святого пророка Іллі, відбулася церемонія прощання.

З приводу смерті Василя Німчука Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, написав листа-співчуття. Нижче подаємо текст листа Предстоятеля УГКЦ.

 

Високоповажному пану
Іванові Німчуку

Слава Ісусу Христу!

Високоповажний пане Іване!
Дорога скорботна родино!

Із сумом сприйняв я звістку про відхід до нашого Господа Ісуса Христа по вічну нагороду достойного пана Василя Німчука, видатного українського мовознавця, завідувача відділу історії та граматики Інституту української мови Національної академії наук України, члена-кореспондента НАН України. Особисто та від імені Синоду Єпископів УГКЦ висловлюю всім вам співчуття та запевнення в молитвах у наміренні спочилого.

Господь благословив Василя Німчука довгим життям, яке він не змарнував. Як дослідник давніх мов, історії, діалектів та ономастики української мови, історії української літературної мови, історії української лінгвістики тощо, покійний залишив величезний науковий спадок для нащадків. Сьогодні його слово до нас коротке, але надзвичайно глибоке: «Любіть і плекайте свою мову, культуру і Батьківщину!»

Цієї скорботної днини хочу звернути увагу на ще одну рису спочилого, яка вирізняла його серед колег. Ідеться про глибоку релігійність, яка проявлялася в жертовній любові й посвяті Богові та Церкві. Пан Василь щонеділі приходив до храму, приступав до Святих Таїнств, брав участь у молитвах. Щиро бажав і доклав чимало зусиль, щоб наша Церква у столиці та на теренах Київщини могла заявити про себе через постання нових святинь, зокрема храму отців василіан на Львівській площі.

Із переставленням такої людини відходить у минуле епоха велетнів духу та інтелектуальної праці, але залишаються для прийдешніх поколінь величезні надбання, зрозуміти і сприйняти які зможе лише той, хто ставить віру в Бога, моральні цінності, працю для розвитку культури суспільства набагато вище від своїх меркантильних інтересів.

Віддаємо душу покійного в руки милосердного Бога та благаємо про відпущення його гріхів і дарування йому вічного життя! Сотвори, Господи, вічну пам'ять новопреставленому рабу Божому Василеві та осели його в місці світлому і квітучому, звідки втекла усяка болізнь і печаль.

З молитвою

+ СВЯТОСЛАВ
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви

Фото detector.media

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next