АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ обговорив з представником США Вільямом Тейлором питання екуменізму та війни на Донбасі

Вівторок, 01 жовтня 2019, 22:57
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів робочу зустріч з тимчасово повіреним у справах США в Україні паном Вільямом Тейлором. Під час зустрічі сторони обговорили міжконфесійні відносини в Україні і забезпечення необхідних умов для збереження релігійного миру.

Глава Церкви підкреслив, що УГКЦ зі свого боку є абсолютно відкрита до діалогу, оскільки, як вважають у Церкві, діалог – це єдиний інструмент, який помагає попереджувати, а з іншого боку, – вирішувати конфлікти. А питання релігійного миру для усіх представників конфесій є однією з найважливіших цінностей для України, яке прирівнюється до питання національної безпеки.

Предстоятель УГКЦ підкреслив, що діалог між Церквами можливий тоді, коли обидві сторони визнають одна одну суб'єктами такого діалогу і висловлюють взаємоповагу. «На жаль, в Україні сьогодні не так просто з екуменічним діалогом. Офіційного екуменічного діалогу не існує. Хоча зі свого боку ми відкриті до комунікації з усіма тими, хто готовий хоча б до двостороннього спілкування», – додав Блаженніший Святослав.

Зокрема йшлося про готовність до діалогу з новою Православною Церквою України. «На жаль за останні роки жодна спроба зустрічі з митрополитом Онуфрієм не увінчалася успіхом» – розповів він. Водночас Предстоятель підкреслив, що УГКЦ готова до спілкування з усіма Церквами, але не втручається у міжправославні конфлікти.

«Крім того, на нашу думку, дуже важливо, аби на локальному рівні ми могли застосовувати досягнення екуменічного діалогу, який відбувається на загальному рівні. Хоча ми відчуваємо, що ще далекий шлях до здійснення цього, оскільки деякі церковні діячі починають інтерпретувати саму можливість діалогу як неминуче злиття нині існуючих конфесій і таким чином оправдовують свою тактику конфесійної ізоляції», – сказав Блаженніший Святослав. Незважаючи на це, запевнив Предстоятель, УГКЦ все одно буде ініціатором діалогу, аби він переміг небезпеки протистояння на релігійному ґрунті.

Також сторони говорили війну на Донбасі. Йшлося про те, як, яким чином можна попередити чи зупинити цю війну. І як надалі заліковувати рани. «Зі свого боку ми констатували, що нема військового вирішення цієї війни. Але з іншого боку, не можна досягнути справжнього миру, якщо не всі сторони поважають територіальну цілісність України, не поважають нашу країну як суб'єкта міжнародного права», – наголосив духовний лідер українців.

Блаженніший Святослав подякував представникові США Вільяму Тейлору, що його країна намагається все-таки утверджувати засади міжнародного права, аби «сила права» була ефективнішою ніж «право сильного» у сучасному світі.

На кінець зустрічі Глава УГКЦ подарував своєму візаві презентаційне видання про УГКЦ та книжку «Переслідувані за правду». «Перша книжка показує обличчя нашої Церкви сьогодні в Україні та в цілому світі. А друга – про переслідування Церкви в радянські часи», – відзначив він.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next