АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ обмив священникам ноги і подякував за мужність прийняти дар Священства

Четвер, 29 квітня 2021, 15:14
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Великий четвер у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві здійснив традиційний чин омивання ніг священникам, а також освятив антимінси і святе миро.

У Великий четвер Христова Церква святкує установлення Таїнства Пресвятої Євхаристії і Таїнства Священства.

«Слухаючи повчання Святих Отців сьогодні, у Страсний четвер – День установлення Таїнства Пресвятої Євхаристії і Таїнства Священства, можемо сказати: хочеш знати, хто такий Христовий священник, подивися на Христа, який вмиває ноги, подивися на Бога, який стоїть на колінах перед людиною, подивися на Ісуса-Вчителя, який, роблячи причасниками свого Священства своїх апостолів, каже: "Я є ваш учитель. Як Я умив мав ноги, так ви повинні умивати ноги один одному"», – сказав Предстоятель під час проповіді.

Богослужіння Великого четверга є великою живою іконою цих подій Тайної вечері. «Слухаючи слово Святого Євангелія, ми здійснили чин умивання ніг… Ми чули, як Христос під час Тайної вечері встав, скинув свій одяг, підперезався рушником, налив в умивальницю води і кожному зі своїх апостолів умив ноги», – розповів Блаженніший Святослав.

Боже Слово, каже архиєрей, вираховує дві прикмети Божого Священства, того дивного упокорення Бога перед людиною. Пише апостол Павло в Посланні до євреїв: «Той, хто сам постраждав, може співчувати тим, які переходять страждання».

«Бог став людиною, щоби пережити на своїй шкірі все те, що тільки підвладне смертному стражденному тілу людини. Він хоче співстраждати з кожним із нас. Цими днями бурхливої хвилі коронавірусу я телефонував одному нашому священнику, який хворіє на цю хворобу і перебуває в палаті інтенсивної терапії. Він ледве дихав. Я питаю його: брате, як ти? А він повторює ті самі слова: "Той, хто сам постраждав, може зрозуміти, співчувати з тими, що співстраждають". Каже мені: "Я співстраждаю зі своїм народом, я задихаюся так, як він, я на межі смерті, як і десятки тисяч людей в Україні"», – розповів Глава Церкви.

Другою прикметою Христового Священства, за його словами, є те, що цього особливого привілею ніхто собі не може взяти сам, а лише той, хто покликаний, як Аарон. Тобто співстраждати зі своїм народом – це привілей.

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква Четвер, 29 квітня 2021 р.

«Цей особливий привілей служити ближньому, – відзначив він, – Христос уділив як один із суттєвих елементів свого Священства своїм апостолам. Тому, згідно з традицією нашої Церкви, у живій іконі Великого четверга вмивати священникам ноги може тільки архиєрей, тільки єпископ. Це один із архиєрейських привілеїв – умити ноги своїм священникам, які сьогодні є на передовій служіння, співстраждання зі своїм народом».

Як багато сьогодні у світі є тих, зауважує Блаженніший Святослав, котрим немає кому обмити їхні рани. «У руки священника Христос дає сім Святих Таїнств, що є тими ліками, які священнослужитель може злити на рани, на болі, на страждання нашого народу, як жест обмивання ніг. Сьогодні вся Христова Церква молиться за тих, кого вибрав і покликав сам Ісус Христос», – сказав Предстоятель.

Глава УГКЦ подякував священникам, що вони відгукнулися на це покликання. «Нам сьогодні так бракує священників у різних частинах України і світу. Для того щоб відгукнутися і прийняти цей привілей, треба мати особливу мужність. Треба мати мужність стати на коліна перед людиною, не хотіти бути тим, хто домінує над іншими. Треба мати мужність і відвагу, щоб служити», – резюмував духовний лідер.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next