АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ освятив наріжний камінь під будівництво першого храму УГКЦ у Затоці

Середа, 05 серпня 2020, 17:19
Сьогодні, 5 серпня, у смт Затока на Одещині Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, спільно із владикою Михайлом Бубнієм, екзархом Одеським, освятили хрест, наріжний камінь та місце під будівництво храму на честь Різдва чесного і славного пророка, предтечі і хрестителя Господнього Івана. Цей перший храм УГКЦ у Затоці буде споруджено на території бази відпочинку «Надзбруччя».
Фото: Пресслужба Одеського екзархату
Фото: Пресслужба Одеського екзархату Зображення 1 / 13 Використовуйте клавіші для перегляду

Глава Церкви назвав цю подію історичною, а сам факт спорудження храму на території відпочинкового комплекту – чимось незвичним. «Зазвичай, коли люди шукають собі місця для відпочинку, вони навіть не уявляють, що можуть відпочивати біля храму, біля церкви», – зазначив Блаженніший Святослав і пояснив, що джерелом усього того, чого ми шукаємо у відпочинку, є, насправді, Господь Бог. «Відпочинок має на меті відновити наші сили, повернути нам здоров’я, як душевне, так і тілесне. Без Бога не можна відпочивати», – наголосив Предстоятель.

Блаженніший Святослав також пригадав, що початком будівництва церкви є посвячення наріжного каменя, а наріжний камінь як усього людського життя, так і кожної людської справи – не якась матеріальна річ чи фізичний камінь, а Господь наш Ісус Христос. «Сьогодні ми просили, щоби сам Господь вибрав собі це місце як особливе місце Свого перебування, щоб заклав цей храм для того, щоби він потім міг служили лікарнею душ і тіл наших», – сказав Глава Церкви, пояснюючи суть події, що відбулася. Блаженніший Святослав також побажав, щоб Господь Бог «дозволив побачити вінець того діла, яке ми сьогодні починаємо».

Ініціатива будівництва храму, яку благословив та підтримав владика Михайло, належить жертводавцю Іванові Панцю, директору бази відпочинку «Надзбруччя» у Затоці, з родиною. Авторові ідеї з нагоди початку будівництва храму Блаженніший Святослав подарував особливий подарунок – ікону святих богоотців Йоакима й Анни, яка також є іконою прородинних рухів УГКЦ.

«Ми хочемо, щоб ця ікона була Божим благословенням для вашої родини, пане Іване. Разом із тим, бачимо, що тут, у вашому відпочинковому комплексі, є так багато родин... Тому нехай і це місце буде осердям промоції сімейних цінностей, адже це, власне, є той Божий задум щастя для людини», – побажав Глава Церкви.

У подячному слові п. Іван Панцьо наголосив на важливості події, як для нього особисто, так і всього курортного містечка: «Я думаю, що кожна із тих 219-ти відпочинкових баз, що розташовані на побережжі Затоки, хотіла б мати таке благословення, як ми сьогодні одержали від вас, Блаженніший». «Рівно ж усією родиною дуже Вас просимо, щоби Ви, коли ми, при Божій допомозі, цей храм збудуємо, нам його освятили», – сказав добродій Главі Церкви.

На закінчення екзарх Одеський владика Михайло Бубній подякував Отцю і Главі УГКЦ за відвідини південноукраїнського краю і започаткування великого діла – «будівництва цього храму на прекрасній базі "Надзбруччя"».

Владика також зауважив певну символічність події. «Зовсім нещодавно ви, Блаженніший, висловили таких п’ятнадцять фраз, які мали б допомогти людині добре відпочити. Серед них є одна дуже важлива – "Брати участь у Святій Літургії". Напевно, так історично правильно склалося, що після вашого напоумлення щодо гарного відпочинку, ви започатковуєте храм, де буде, власне, прославлятися Боже ім’я, де люди, які тут відпочиватимуть, братимуть участь у Святій Літургії», – сказав промовець.

Довідка

Зато́ка – це селище міського типу Білгород-Дністровського району в Одеській області. Поблизу селища розташована пам’ятка трипільської культури та мідної доби – Аккембецький курган. Поселення Затока засноване ще в 1827 році внаслідок встановлення на Цареградському гирлі навігаційного знака (маяка).

Наявність піщаного пляжу шириною 50 метрів і завдовжки 5 кілометрів та мілководдя зробило Затоку одним із популярних місць відпочинку жителів України, Молдови, Білорусі.

На території селища в Лиманському районі діє понад 219 баз відпочинку. База відпочинку «Надзбруччя», що розташована на березі Чорного моря за адресою: ст. Лиманська, вул. Золотий беріг, 81, заснована ще 1975 року. Вона межує з пляжем та має велику кількість корпусів і котеджів для літнього та сімейного відпочинку.

Пресслужба Одеського екзархату

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next