АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Папа не тільки нас любить, за нас молиться, а є голосом стражденної України перед могутніми світу цього»

Середа, 12 липня 2017, 13:34
Свято Святих Верховних апостолів Петра й Павла є святом одного з проявів дії Духа Святого в Церкві, який ми називаємо сопричастям. Коли чуємо це слово, то передусім думаємо про Причастя Тіла і Крові Ісуса Христа. Причастя, яке ми отримуємо, як Святе Таїнство Церкви, потім виражається в житті Церкви для нас, спадкоємців Володимирового хрещення, дітей Київської Церкви. Це свято означає сопричастя із наступником апостола Петра – Святішим Отцем Папою Римським.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наприкінці Архиєрейської Божественної Літургії 12 липня в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.  Із Главою Церкви співслужив кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Іван Девчіч, Архиєпископ Рієки (Хорватія), владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ.

«Ми розуміємо, що це церковне сопричастя, яке запечатане кров’ю сотень тисяч знаних і незнаних мучеників та сповідників нашої Церкви, є набагато більше ніж єдність у канонічному сенсі, ‒ мовив він далі. ‒ Це не є підкорення, а насамперед це єдність Христової Церкви, єдність і життя».

Святий апостол Павло казав, що, коли в тілі один член страждає, то терпить все тіло. За словами Блаженнішого Святослава, у цьому церковному сопричасті сьогодні ми відчуваємо, що з терпіннями українського народу терпить наш Спаситель Ісус Христос: «Нам співстраждає і є в сопричасті з болем України Святіший Отець Папа Римський. Видимим знаком цього співстраждання в сопричасті між наслідником апостола Петра Святішим Отцем і УГКЦ є присутність між нами кардинала Леонардо Сандрі, як особливого Папського посланця. Цього дня ми особливо молимося за наших православних братів, які причащаються Тіла і Крові того самого Христа, але між нами немає церковного сопричастя».

Він додав, що українці греко-католики цього дня прагнуть засвідчити братам православним і всім християнам, що сопричастя із Святішим Отцем є благословенням, яке «приносить бальзам зцілення на рани українського народу, благословенням солідарності із Україною всього християнського світу».

«Погляньте, сьогодні разом із нами молився і причащався єдиного Тіла і Крові Ісуса Христа не тільки Папський посланець, не тільки Апостольський нунцій, а й Архиєпископ із Хорватії. Хорватський народ добре знає, що таке війна, адже понині він носить на своєму тілі її рани. Ми сьогодні особливо дякуємо, що ви, владико Іване, прибули до України як паломник, бо римо-католики Хорватії співстраждають із Україною. Ви хотіли прибути сюди як паломник в дорозі до Зарваниці. Ми вас вітаємо і дякуємо за цей знак церковного сопричастя», - сказав Предстоятель Церкви.

Далі він звернувся до гостя із Ватикану: «Особливо прагну подякувати за ті слова, які від імені Святішого Отця до нас скерував Його Еміненція кардинал Леонардо. Ми відчуваємо, що Папа не просто нас благословляє здалека, він любить нас, за нас молиться, співстраждає і навіть більше, він є голосом стражденної України перед могутніми світу цього. У той час, коли війна в Україні перетворюється на забуту, замовчувану війну, Святіший Отець підіймає свій апостольський голос і будить сумління, совість християн Європи і всього світу. Ми відчуваємо, що сопричастя, яке сьогодні в обіймах нам подають Верховні апостоли Петро і Павло, є благословенням для нашої Церкви і для всієї України».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next