АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Папа сказав, що ми не тільки можемо обговорювати і критикувати Декларацію, а й зобов'язані це робити»

Вівторок, 15 березня 2016, 14:58
Святіший Отець Франциск подякував нам за те, що ми не мовчимо, а від імені українського народу, який страждає, домагаємося правди. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав в інтерв’ю польській Католицькій інформаційній агенції під час свого візиту до Польщі 9-13 березня цього року.

Блаженніший Святослав пригадав, що нещодавно у Римі відбулася сесія Постійного Синоду УГКЦ, приурочена до 70-х роковин Львівського псевдособору. При цій нагоді також відбулася зустріч зі Святішим Отцем. «Ми хотіли ще раз продемонструвати видиме і повне сопричастя з Наступником святого апостола Петра. З волі Божої зустріч мала також інший контекст…» – зауважив Предстоятель УГКЦ.

За словами Блаженнішого Святослава, члени Постійного Синоду, зокрема, говорили з Папою Франциском про Декларацію, яку він підписав з Патріархом РПЦ Кирилом.

Глава УГКЦ зазначив, що Святіший Отець Франциск добре знає, як і в яких умовах готувався документ, підписаний у Гавані. «Папа підкреслив, що Декларація не є догмою, не має якихось правових наслідків. Цей текст є відкритим для дискусії. Святіший Отець сказав, що ми не тільки можемо обговорювати і критикувати Декларацію, а й навіть зобов'язані це робити. Папа подякував нам за те, що ми не мовчимо, а від імені українського народу, який страждає, домагаємося правди», – розповів духовний лідер греко-католиків.

Блаженніший Святослав додав, що під час зустрічі зі Святішим Отцем члени Постійного Синоду, з одного боку, мали можливість представити свою позицію щодо пунктів Декларації, які стосуються України. «А з іншого боку – ми змогли передати Папі біль і страждання громадян нашої країни і розповісти, що насправді відбувається з нами, передати правду про війну, яка досі має місце на Сході країни», – розповів Верховний Архиєпископ.

Глава УГКЦ відзначив, що Папа добре поінформований про те, що відбувається в Україні. «Перед тим як зустрітися зі Святішим Отцем, я написав листа, в якому повідомив його про болісні події. Нещодавно Апостольський нунцій в Україні Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті побував із нашою знімальною групою на передовій лінії фронту в Донецькій області. Зробили фільм про цей візит. Перед нашою зустріччю Папа Франциск прочитав доповідь Архиєпископа Гуджеротті й водночас переглянув цей фільм. Після переглянутого Святіший Отець був шокований… Зустріч із Папою і відвідини установ Ватикану повинні були показати, що в Україні ми маємо справу з найбільшою гуманітарною катастрофою в Європі після Другої світової війни», – поділився Блаженніший Святослав.

Інтерв’ю Глави УГКЦ польській Католицькій інформаційній агенції можна прочитати за цим посиланням: http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,25391,abp-szewczuk-papiez-podziekowal-nam-wywiad.html.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next