АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ переконаний, що для гармонійного розвитку суспільства потрібно звертати увагу не тільки на негативи, а й на позитиви

Субота, 03 березня 2012, 11:50
«Наше суспільство сьогодні має так багато недоліків, але ж і так багато чудових речей, про які ми не знаємо. Для гармонійного розвитку потрібно усвідомлювати свої негативи, чи те суспільне зло, про яке ми говоримо. Але ж так само потрібно відкрити величезний унікальний потенціал, який є в нашому суспільстві, й розвивати його», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю газеті «День».

«Наше суспільство сьогодні має, крім численних недоліків, багато чудових речей, про які ми не знаємо. Для гармонійного розвитку потрібно усвідомлювати свої негативи, чи те суспільне зло, про яке ми говоримо. Але ж так само потрібно відкрити величезний унікальний потенціал, який є в нашому суспільстві, й розвивати його», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю газеті «День».

Таку думку Предстоятель УГКЦ висловив, відповідаючи на запитання про те, як можна подолати моральне зло в суспільстві. За словам Блаженнішого Святослава, негативна аскеза, яка і передбачає подолання вад, не є ефективною та дієвою.

«Аскеза в християнській традиції поділяється на негативну й позитивну. Негативна аскеза – це коли ми намагаємося боротися з якоюсь своєю вадою, наприклад, лінивством: я мушу працювати, щоб це лінивство побороти... А позитивна аскеза – це виховування у собі певних рис, які були б протилежними до тої вади, яка мені дошкуляє: якщо я бачу, що я лінивий, то мушу виховувати у собі працелюбність. І коли я працюватиму, то зосереджуватиму увагу на тому, що мені потрібно здобути, тоді ця хвороба сама потроху зникає», – пояснив Глава УГКЦ.

За словами Глави УГКЦ, часто християни бачать у собі тільки злі сторони. І якщо духовному провідникові вдасться показати людині всю красу і повноцінність її потенціалу та підсилити його, тоді людина більш успішно зможе побороти свої недоліки.

На переконання Блаженнішого Святослава, це можна спроектувати й на наше суспільство. «Тому, гадаю, така позитивна аскеза, навіть у суспільстві, може бути значно успішнішою за негативну», – сказав Предстоятель УГКЦ в інтерв’ю газеті «День».

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next