АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ переконаний, що сопричастя для Православних Церков в Україні та для китайських єпископів – дві епохальні події

Середа, 17 жовтня 2018, 12:41
Надання сопричастя китайським єпископам з боку Апостольської столиці та надання сопричастя двом Православним Церквам в Україні з боку Константинопольського патріархату – дві епохальні події у Вселенській Церкві, які взаємопояснюються.

Таку думку висловив Блаженніший Святослав в інтерв’ю англомовному виданню ватиканських подій «CRUX». Предстоятель УГКЦ вважає, що надання сопричастя китайським єпископам з боку Апостольської столиці та надання сопричастя двом Православним Церквам в Україні з боку Константинопольського патріархату «стануть переломним моментом у житті Церкви на порозі нової історичної епохи».

Відповідаючи на запитання Джона Аллена, президента видання, про те, як УГКЦ сприймає процеси, що зараз відбуваються в Україні навколо теми автокефалії, Блаженніший Святослав зазначив, що «останнім часом ми стали свідками таких історичних моментів в Церкві, яких не було сотні років».

«Ми самі ще не вповні зрозуміли, що саме відбулося. Католицька спільнота в Україні – це частина українського суспільства, тому настрої наших вірних – це настрої суспільства. Є відчуття, що Церква-мати (Константинополь) виявила турботу про своїх дітей», – сказав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав наголосив, що не вважає себе уповноваженим надавати інтерпретації канонічного чи історичного характеру, «тим більше входити у внутрішні справи Православної Церкви», але як «душпастир, якому Бог довірив піклування про людські душі, можу сказати, що за ці два тижні ми стали свідками двох епохальних подій у Вселенській Церкві, котрі, на мою думку, можна пояснити разом».

Першою подією, на думку Глави УГКЦ, стало надання сопричастя Святішим Отцем католицьким єпископам Китаю, які досі не були у сопричасті з Єпископом Рима. «Я пам'ятаю сльози Святішого Отця, його зворушення під час проповіді на Месі з нагоди початку Синоду, коли він звернувся до двох присутніх китайських єпископів. Папа розумів, що йдеться не про особи єпископів, яких він привів до повного сопричастя. Мова йде про мільйони простих вірних, простих католицьких християн у Китаї, які таким чином повертаються в лоно Церкви-матері. Є багато критики цього жесту з канонічної чи з політичної точки зору, але цей факт є свідченням, що для Святішого Отця не дотримання правил, а людське благо є найвищою цінністю. Людина важливіша, ніж ідеї», – зазначив Блаженніший Святослав.

Паралельною подією у православному світі, вважає Глава УГКЦ, є надання автокефалії двом Православним Церквам в Україні з боку Константинопольського патріархату. «Усі говорять про зіткнення між патріархами, про скасовані законодавчі акти, про канонічну територію. Але ніхто не зауважує, що цей жест вводить у сопричастя з Христовою Церквою майже 20 мільйонів українців, які таким чином відчули турботу Церкви-матері», – наголосив Блаженніший Святослав.

На запитання, як Глава УГКЦ пояснює взаємозв’язок цих двох подій, він відповів: «Я не знаю, що думають в Константинопольському чи Московському патріархаті, але я бачу схожість у жестах: у рішенні Константинопольського Патріарха переважило благо простого православного українця. Як пастир, відчуваю, що нарешті розв’язано вузол, вирішено питання про те, чи зможуть вірні цих «неканонічних» Церков мати вічне спасіння, чи ні. Тільки православні могли вирішити цю дилему. І Константинопольська Церква-мати, котра є і нашою матірньою Церквою, дала ствердну відповідь».

Джон Аллен також запитав у Блаженнішого Святослава, чи не турбують його можливі прояви насилля в українському суспільстві, викликані внаслідок рішення Константинополя. «Я спокійний, бо з усіх боків лунає заклик, – прописаний навіть окремим пунктом в заяві Константинопольського патріархату, – зробити все, щоб уникнути насильства. Сьогодні в Україні всі усвідомлюють, що релігійний мир важливий не тільки для Церков, а й для всього нашого народу. Хто сьогодні зацікавлений у провокації сутичок? Це може робити лише ворог України, щоб продемонструвати «катастрофічність» прийнятого рішення. Простий народ не має жодного бажання ворогувати. Ми, українці, є миролюбним народом. Повага до іншого для нас є найвищою цінністю. Тому я не вірю, що без зовнішніх провокацій в Україні можуть бути якісь зіткнення», – відповів Глава УГКЦ.  

 

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next