АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Популізм – це абсолютно недержавницька позиція. Популісти можуть тільки нищити»

П'ятниця, 22 березня 2019, 15:21
Прохаю: ніколи не голосуйте «проти». Бо голосуючи «проти», ви, де-факто, проголосуєте проти свого майбутнього. І це абсолютно не конструктивний і безвідповідальний крок.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у інтерв’ю «Українській правді».

Предстоятель нагадав, що в УГКЦ оголосили цей рік роком молитов за чесні вибори. І в зверненні напередодні президентських виборів чітко засудили популізм.

«Це неприпустимо, щоб люди віддавали голоси за популістів, тому що популізм – абсолютно недержавницька позиція. Це не є та філософія, яка може щось будувати. Популісти можуть тільки нищити. Бо вони пропонують щось, чого не здатні здійснити, а деколи не мають навіть зеленого уявлення, як це робиться, чи чіткого бажання робити те, що обіцяють», – наголосив Блаженніший Святослав.

На жаль, популізм сьогодні є загальносвітовою тенденцією в політиці. Ми бачимо навіть у багатьох провідних країнах світу при владі популістів. Наприклад, Італія – один із прикладів. Коли до влади прийшли популісти, крайня правиця і крайня лівиця створили коаліцію. То що, в Італії не той народ? Очевидно, що тут значно складніша причинна база такого типу поведінки.

«Знаєте, від чого мені справді дуже сумно? – сказав Глава УГКЦ. – Популярними можуть бути ті, які навіть не мають своїх гасел і нічого не обіцяють. Зазвичай відповідальний виборець, щоб віддати свій голос за якогось політичного діяча чи кандидата, повинен зрозуміти, якого типу програму той пропонує. А в нас сьогодні популярними є такі популісти, які нічого не пропонують».

На його погляд, з одного боку, може створюватися враження про незрілість виборця. Бо якісні вибори залежать не лише від якісних кандидатів, але і від якісних виборців. З іншого боку – це протест. Голосуючи за ефемерну особу, хтось голосує «проти», – проти влади, способу будівництва держави, свого економічного негаразду. «Прохаю: ніколи не голосуйте "проти". Бо голосуючи "проти", ви, де-факто, проголосуєте проти свого майбутнього. І це абсолютно не конструктивний і безвідповідальний крок. Зрозуміло, ми не маємо ангелів, які йдуть до влади. Є 39 кандидатів, але перемогти має один. Тому дуже серйозно потрібно аналізувати, за кого ви віддасте свій голос», – підкреслив Предстоятель.

Глава Церкви зауважив, що спілкуючись з вірними, намагається їхню увагу зосередити не лише на особистості, яка подобається чи не подобається. Бо часом наші люди так орієнтуються – я голосуватиму, бо то пристойний мужчина чи гарна жінка.

«Якщо ми говоримо про президента України – це найперше верховний головнокомандувач країни, яка перебуває в стані війни. Зрозумійте: обираючи президента, ви обираєте того, хто буде командувати військами і захищати нашу країну. Чи певний кандидат має для цього необхідні вміння, риси, досвід, чи ні? Так само президент є той, який відповідає за зовнішньополітичний курс України і повинен бути фігурою, що вміє об'єднати світове співтовариство для підтримки України. Чи кандидат, якого ви хочете обрати, добре виконає це завдання? Він буде надійним в очах світової громадськості? Світові лідери будуть бачити в ньому партнера, якому можна довіряти, – довіряти свій політичний капітал, авторитет. бо підтримка – це завжди інвестиція авторитету, фінансові важелі, навіть військові?» – запитав у інтерв’ю українців Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next