АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ про корупцію в Україні: «Корупція в державі виникає тоді, коли відбувається злиття великого бізнесу і влади»

Субота, 06 січня 2018, 07:22
Злиття грошей і влади є найбільшою бідою України, тому що народ відчуває себе зайвим. Бізнес і влада дивляться на народ лише як на ресурс, як на робочу силу, якій не потрібно платити справедливої платні... Або вони дивляться на народ як на потенційних виборців для того, щоб здобути владу. Однак про добро людини та про саму людину ніхто не думає і не дбає. Ми в Україні маємо таку ситуацію, яка, фактично, відповідає неморальним, корумпованим стосункам, що характерні для пострадянського простору.

Про це говорив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час прямого ефіру програми «Великий ефір Василя Зими» на телеканалі «Еспресо» у п’ятницю, 5 грудня, коментуючи проблему корупції в українському суспільстві крізь призму церковного бачення цієї проблематики.

На думку Предстоятеля, цю проблему слід розглядати з різних рівнів, зокрема з особистого та суспільного. «Перший рівень — це особисте життя і особиста мораль. Тут антикорупційне правило звучить так: “Я не беру і не даю хабарів!” Проте це не просто, бо ми мусимо тоді йти проти течії. Сьогодні наша Церква розвиває антикорупційне душпастирство для того, щоб ми на рівні особистих рішень та культури справді боролися з хабарництвом, яке оточує нас в побутовому житті», — зазначив Глава Церкви.

За його словами, для України є досі актуальним вчення і думка папи Венедикта ХVI. Ще у 2009 році, коли світ потерпав від світової фінансової кризи, він написав енцикліку «Caritas in Veritate» (Милосердя в істині). У документі було зазначено, що для того щоб зрозуміти проблему корупції в суспільному значенні, потрібно собі уявити, що в суспільстві (зокрема в демократичному) необхідно бачити систему трьох гравців. Тож є три суб’єкти суспільного життя і стосунків.

«Перший суб'єкт — це народ (громадянське суспільство), який є джерелом влади. Другий — держава та державні структури. А третій гравець — вільний ринок, тобто бізнес. Якщо в демократичній державі існує цей трикутник і кожний з його суб’єктів зберігає відповідні моральні норми, тоді суспільство є справедливим і у нього є шанс побороти корупцію», — переконаний очільник греко-католиків.

Глава Церкви запевняє, що корупція в державі виникає тоді, коли відбувається злиття великого бізнесу і влади. Таким чином все суспільство є корумповане. Він вірить, що корупцію в Україні все-таки вдасться побороти, однак на це потрібен час.

«Не можна призначити одну особу і робити її винною в системній корупції в державі, бо це є імітацією боротьби з корупцією. Нам справді потрібно усвідомити моральні правила функціонування суспільства і прагнути до здорового способу суспільного життя», — закликав глядачів Блаженніший Святослав.

Варто не забувати, що в інших країнах цей трикутних також переживає певні виклики, оскільки світ глобалізується. Тому потрібно знову і знову нагадувати всім (навіть в контексті глобалізації), що не можна забувати насамперед про саму людину.

«Думаю, що саме Різдво для нас сьогодні є унікальним святом, щоб ми відкрили для себе важливість людини. Адже якщо людське життя буде просто продуктом споживання або предметом торгів, то такого типу суспільні міжнародні відносини зазнають кризи і це означатиме кінець демократії», — підсумував Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next