АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ пропонує замислитися в Ювілейний рік патріарха Йосифа "над тим, ким ми є та яке наше завдання"

Середа, 15 лютого 2017, 13:15
Життя патріарха Йосифа, як і кожного з нас, було не прямою дорогою, а радше лабіринтом, в якому кожний вибір є важливим. Адже на кожному повороті можна схибити, обравши не ту дорогу.

Слуга Божий Йосиф не шукав орієнтирів у минущих ідеях чи марних сподіваннях. У своєму посланні «Про поєднання в Христі» (3 червня 1976 року) він звернувся до своєї пастви з простою порадою: «Будьмо собою!». Це «буття собою» народжується в кожному з нас у той момент, коли ми в молитві до Отця Небесного розпізнаємо Його волю щодо нашого життя.

Ідеться в Посланні Блаженнішого Святослава до вірних УГКЦ з нагоди 125-річчя з дня народження патріарха Йосифа Сліпого. Як відомо, 17 лютого 2017 року сповнюється 125-та річниця з дня народження патріарха Йосифа Сліпого – ісповідника віри та довголітнього предстоятеля УГКЦ.

На думку Предстоятеля Церкви, патріарх Йосиф став великою людиною не в одну мить: «Із дня у день він зростав у молитві, святості, мудрості, у почутті відповідальності, а передусім – у відданості Божій волі».

Далі Блаженніший Святослава пояснює, що означало «бути собою» для патріарха Йосифа: «Він був собою, коли відкрив у собі потяг до науки і присвятив цьому все своє життя … творенням умов та інституцій для інших. Він був собою, коли відчув поклик до священства і віддав цьому покликанню всього себе... Він був собою, коли відмовився від обіцяної свободи та високих посад, якщо відречеться від своєї Церкви. Він був собою, коли, потрапивши на Захід, став голосом і символом «мовчазної Церкви» у СРСР та всіх переслідуваних безбожною тоталітарною владою. Він був собою, коли обстоював право релігійної спільноти, яку очолював».

Як пише автор Послання, бути собою ніколи не було легко, ще важче здійснювати своє покликання в часи непевності, які переживаємо тепер. «Набагато легше і комфортніше пристосуватися до змін, прилаштуватися до зовнішніх обставини, відмовитися від визнання абсолютної Правди… Але горе людині яка перестає бути собою, яка втрачає себе», - додає він.

Тож життя патріарха Йосифа, воскресіння з катакомб УГКЦ та її подальший динамічний розвиток свідчать, що «лише той долає непостійність і плинність історії, хто постійно у своєму осерді залишається тим, ким сотворив його Господь».

Наприкінці Послання Глава Церкви пропонує замислитися в цей Ювілейний рік патріарха Йосифа над тим, ким ми є та яке наше завдання. «Життєва доля патріарха Йосифа переконує нас у тому, що з глибокою вірою та Божою допомогою людина незламної волі, яка не зрікається своєї Богом даної сутності, не зраджує свого покликання та здійснює своє служіння, за будь-яких обставин переможе у двобої зі злом та неправдою», - пише Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next