АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ провів робочу зустріч з Офісом з розробки гуманітарної політики України

Понеділок, 21 жовтня 2019, 16:07
У п’ятницю, 18 жовтня 2019 року, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав мав зустріч-дискусію з членами Офісу з розробки гуманітарної політики за участю Володимира Бородянського, міністра культури, молоді та спорту України.

На початку цього спілкування Глава Церкви розповів про засади, якими керуються у своїй діяльності представники релігійної частини громадянського суспільства, об’єднані у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій в цілості, й УГКЦ зокрема, у своїх відносинах з державою. Ці засади такі: повага та піклування про свободу віросповідання і суспільну мораль; гідність людської особи; солідарність і субсидіарність. «Державу і Церкви та інші релігійні спільноти об'єднує те, що ми всі є людьми і, – як спільноти, – діємо для людей, для нашого спільного блага», – підсумував своє вступне слово Блаженніший Святослав.

Значну частину дискусії було присвячено питанням свободи – особистісної і спільнотної – та свободолюбності, як особливої риси ідентичності українця, як особи і українців як політичної нації. Учасниками дискусії було погоджено, що поняття свободи включає поняття відповідальності. Це стосується насамперед відповідальності перед Богом, минулими поколіннями (бо нашу ідентичність творить наша пам'ять і свідомість свого коріння) та прийдешніми поколіннями (бо культивування нового – це дбання про нашу майбутність, а «культивування» і «культура» – однокореневі слова). Почуття такої відповідальності спонукає нас усіх, і представників релігійного середовища, і державних службовців та діячів, і представників громадянського суспільства до визначної активності, яка не може бути хаотичним рухом, а цілеспрямованою до збільшення спільного блага діяльністю на засадах вірної шкали вартостей.

Учасники дискусії всебічно обговорили питання, пов’язані з формуванням, опірністю та розвитком державного організму. Було відзначено, що Держава завжди базується на понятті спільного блага, заради якого народ й об'єднується в державний організм. При цьому слід пам’ятати, що діалог – це головний інструмент для творення спільноти. Всяка інституційність є похідною, а основною є спільнота. Також не можна забувати, що сім'я – це інституція, створена самим Богом перед усіма іншими інституціями, а людина є вищою цінністю, аніж держава.

Також Блаженніший Святослав зауважив, що для України на теперішньому етапі її розвитку релігійний мир є найбільшим проявом спільного блага. Він також відповів на численні запитання від представників Офісу та поділився своїми міркуваннями щодо змісту нашої національної ідеї, суть якої полягає в екзистенційності нашої самобутності.

На завершення зустрічі Глава УГКЦ подякував її організаторам та учасникам за відкритість до діалогу задля пошуку істини та побажав успішної праці задля примноження спільного блага українського народу.

 

Зміст дискусії записав митр. прот. Олекса Петрів

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next