АКТУАЛЬНО

«Важливою місією нашої Церкви є підготувати серця людей до прощення та примирення», - Глава УГКЦ в Посольстві США у Ватикані

Четвер, 14 червня 2018, 13:59
13 червня в Американському посольстві при Апостольській Столиці відбулася конференція на тему релігійної свободи в Україні. Головним доповідачем був Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ. Зустріч відбулася з ініціативи Каллісти Гінгріч, посла США у Ватикані.

З привітальним словом до учасників конференції звернулася посол Калліста Гінгріч. Вона запевнила про “абсолютну” підтримку США України у боротьбі з російською агресією: “Силою історії та вибору людей Україна є частиною Європи та Заходу. Ми продовжуємо підтримувати територіальну цілісність України та її зусилля в побудові стабільної, демократичної, розвинутої та вільної країни”. 

Розповідаючи дипломатам і представникам ватиканської курії про релігійну ситуацію в Україні, Блаженніший Святослав наголосив, що “сімдесят років радянської влади залишили багато ран у релігійному житті нашого народу. У часи, коли єдиною легальною Церквою була Російська Православна Церква, а Римо-Католицька якоюсь мірою толерувалася владою, Українській Греко-Католицькій Церкві було відібрано право на будь-яке існування. Ми були найбільшою церковною спільнотою, переслідуваною в минулому столітті”. Однак, на думку Блаженнішого Святослава, “саме такі умови існування допомогли УГКЦ зберегти свою автентичність”.

“Падіння Радянського Союзу спричинило в Україні хвилю релігійного відродження, дуже часто це був болючий процес побудови міжконфесійних відносин, але сьогодні ми втішаємося релігійним миром як одним з найбільших досягнень побудови вільної та демократичної України”, - зазначив Блаженніший Святослав.

Розповідаючи дипломатам про роль Церков у сучасних державотворчих процесах, Глава УГКЦ наголосив на дотриманні принципу “відокремлення, але не ізоляції Церкви від Держави”. Посилаючись на статистичні дані довіри українських громадян до Церкви, Блаженніший Святослав вказав на особливу роль Церков у побудові громадянського суспільства в Україні. “Під час Революції гідності на Майдані стояли українці, росіяни, поляки… Війна в Україні не є конфліктом між українцями і росіянами. Це кофлікт двох напрямків розвитку: назад до Радянського Союзу, що для нас є дорогою втрати релігійної свободи та національної тотожності, або шляхом вперед до розвинутої і справжньої демократії європейського зразка – справжньої свободи всіх релігій і запорука вільного розвитку всіх без винятку народів, що живуть в Україні. І ми, як Церква, обстоюємо проект побудови нашої держави на засадах захисту та поваги до людської гідності, спільного блага та солідарності”.

“За чотири роки російської агресії Українські Церкви зрозуміли, що збереження релігійного миру в нашій країні є запорукою національної безпеки. Саме тому релігійна свобода є для нас великою цінністю”, - зазначив Блаженніший Святослав. На завершення своєї доповіді він подякував представникам міжнародної спільноти за підтримку та допомогу Україні. “Ми віримо, що війна закінчиться. Важливою місією нашої Церкви є підготувати серця людей до прощення та примирення”, - наголосив Глава УГКЦ.

Завершилася конференція виступом Тетяни Іжевської, посла України у Ватикані. У своєму зверненні український посол наголосила, що приклад України є унікальним з точки зору дотримання міжрелігійної та міжнаціональної толерантності, а Українська Держава докладає всіх зусиль, щоб забезпечити своїм громадянам право на свободу совісті та віросповідання. Вона також подякувала іноземним партнерам за чітку та постійну підтримку України.

Після зустрічі з дипломатичним корпусом Блаженніший Святослав та посол Тетяна Іжевська відповіли на запитання журналістів видань “The Tablet”, “Crux”, “Acistampa/EWTN”.

Додамо, що окрім послів країн-членів Європейського Союзу, у конференції взяли участь посол Канади, Австралії, а також представники деяких ватиканських дикастерій: архиєпископ Сільвано Томазі, секретар Папської ради цілісного людського розвитку; архиєпископ Циріл Василь, секретар Конгрегації Східних Церков.

Фото: US Embassy to the Holy See

Секретаріат Глави УГКЦ в Римі 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next