АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ під час вручення премії «Ad fontes» ректору УКУ: «Отець Богдан Прах - адміністративний геній і глибокий науковець»

Субота, 06 лютого 2016, 10:48
5 лютого в стінах Українського католицького університету вже вдруге пройшло вручення Олександрівської премії родини Ґудзяків «Ad fontes». Востаннє, у 2012 році, нагороду отримали: Уляна Головач, основоположник університетської програми класичних студій, заслужений проректор з наукової роботи УКУ, доцент кафедри КЛАВІС УКУ; Олег Турій, заслужений директор Інституту історії Церкви УКУ, проректор з наукової роботи УКУ, доктор; Юрій Ясіновський, археограф сакральної музики, музиколог, заслужений директор Інституту літургійних наук УКУ, професор кафедри КЛАВІС УКУ.

Цього року лауреатами премії стали о. Богдан Прах, доктор наук, громадський діяч, провідний науковець в галузі церковної історії, ректор УКУ, засновник фонду імені митрополита Андрея Шептицького, та Ігор Скочиляс, український історик, краєзнавець, доктор історичних наук, декан гуманітарного факультету УКУ.

Учасниками заходу були: Архиєпископ Клавдіо Гуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, владика Борис, Президент УКУ, владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, Андрій Садовий, мер Львова, та інші.

Вітальне слово першому лауреату о. д-ру Богдану виголосив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, Великий канцлер УКУ.

«Насамперед, я б хотів подякувати родині Ґудзяків за те, що цією премією відзначаєте цього священика. І зараз поясню чому», - розпочав своє слово Глава Церкви. Предстоятель УГКЦ пригадав, як уперше зустрів отця в 1995 році в Римі, коли той приїхав із дружиною, щоб працювати у ватиканських архівах: «Це було йому потрібно для того, щоб вивчати історію чудотворної ікони Ярославської Богородиці, щоб готувати її до коронації папськими коронами. Мені цікаво було бачити людину, яка дістала доступ до таємного ватиканського архіву. Я не мав можливості розпитати його, що він там знайшов. Та через рік відбулася урочиста коронація цієї ікони».

Більше як місяць тому, 8 грудня, ця ікона прославила УГКЦ на весь світ. Знана як ікона «Милосердя Двері», дивним способом дійшла до серця Папи Франциска. Понтифік захотів, щоб вона була в Римі при урочистому відкритті Ювілейного року Божого милосердя в Римі. «Ми так давно шукали різних способів промовити через постать Папи про біль і страждання в Україні. І ця ікона Богородиці, яку досліджував та вивчав о. Богдан, зробила маленьке чудо, яке ми ще вповні не розуміємо. Та коли почали досліджувати цю ікону, оформлюючи її перевіз до Рима, тоді усвідомили, яку титанічну працю зробив перший парох відновленої парафії в Ярославі - о. Богдан», - продовжив він.

Ця ікона до сьогодні є власністю польської держави. Відважний священик переконав тоді владу віддати в музей конфісковану ікону нововідродженого українського храму в Ярославі (Польща).

«У той час я не знав, що через кілька років саме в руки ректора ЛДССД Богдана Господь скерує мене відразу після завершення моїх студій в Римі. Я мав за честь і великий привілей працювати з ним як префект, віце-ректор, а відтак ректор семінарії… За ці десять років ми пережили багато цікавого досвіду, і трагічного, і гарного», - зазначив він.

 «Отець Богдан - це адміністративний геній, який вміє організувати роботу. Попри все, він залишається глибоким науковцем», - зауважив Блаженніший Святослав. Далі промовець згадав той час, коли отець активно працював у комітеті з підготовки приїзду Папи Івана Павла II в Україну. Йому вдалося зав’язати певні знайомства з різними службами, які готували цей візит, і отримати доступ до архівів СБУ, які тоді не були відкриті. «Саме тоді він формує довкола себе групу студентів, яких запускає, як мурашок, в архіви і вони копіюють документи, що їх згодом використали в дипломних роботах. Так він зібрав джерельні матеріали, щоб відновити процес та свідчення репресованого духовенства УГКЦ. Отець здійснив колосальну працю, частина якої недавно була опублікована в фундаментальній праці про репресоване духовенство  Перемишльської єпархії. Та в нього є матеріал ще не на одну таку книгу!» - пригадав він.

А ще, за свідченням Першоієрарха Церкви, о. Богдан мріє видати подібну фундаментальну працю про репресованих священиків - ченців Чину святого Василія Великого. «Отець Богдан – стратег, що вміє будувати розвиток і церковної спільноти, і наукової праці»,  - додав він.

Премію о. Богдану вручив владика Борис, Президент УКУ.

Додамо, премією «Ad Fontes» родина Ґудзяків вшановує осіб «за зразкове й самовіддане стремління «до глибин», що є істотною підвалиною ідентичності УКУ, за любов до текстів і плекання культури праці з науковими джерелами, що є відображенням уміння «з радістю черпати воду з джерел спасіння» і за незмінно втілюваний дар служіння Богові й людям.

Автор світлин - Олександр Ласкін

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next