АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ під час Зустрічі єпископів Католицьких Церков східного обряду представив Катехизм УГКЦ

Вівторок, 27 листопада 2012, 10:50
Під час Зустрічі єпископів Католицьких Церков східного обряду (ССЕЕ), яка відбулася у Загребі (Хорватія) 22-25 листопада 2012 року з нагоди 400-річчя унії Хорватської Греко-Католицької Церкви з Римом, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, представив Катехизм УГКЦ «Христос - наша Пасха».

Під час Зустрічі єпископів Католицьких Церков східного обряду (ССЕЕ), яка відбулася у Загребі (Хорватія) 22-25 листопада 2012 року з нагоди 400-річчя унії Хорватської Греко-Католицької Церкви з Римом, Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, представив Катехизм УГКЦ «Христос - наша Пасха».

Предстоятель УГКЦ під час презентації зазначив: «Ця книга, через яку Церква представляє своє вчення про віру і мораль, є відповіддю на ККЦ, 20-річчя опублікування якого ми відзначаємо цього року і який став поштовхом для місцевих Церков розробити  свої Катехизми». За словами Блаженнішого Святослава, завданнями цього Катехизму є: допомогти українським греко-католикам поглибити знання про віру в Христа і, відповідно, зміцнити їхню віру; захищати і розвивати християнську традицію святого Володимира; свідчити зв'язок між християнською традицією Києва та католицьким християнством.

Нагадаємо, що в Загребі зібралися ієрархи 14 Східних Католицьких Церков Європи, щоб обговорити такі питання: Другий Ватиканський Собор і Східні Католицькі Церкви, Катехизм УГКЦ, Кодекс канонів Східних Церков і програма святкувань Року віри у Східних Католицьких Церквах. Зустріч розпочалася  у столиці Хорватії молитвою на Літургії латинського обряду, яку очолив  кардинал Йосип Бозанич, Архиєпископ Загреба, за участю Високопреосвященного Алессандро Д'Ерріко, Апостольського нунція в Хорватії. Також учасники заходу зустрілися з Іво Йосиповичем, Президентом Хорватської Республіки, який підкреслив внесок Хорватської Греко-Католицької Церкви в життя хорватського суспільства. Після цього єпископи здійснили паломництво до національної святині "Божа Матір" в Марія Бістріца.

Зустріч завершилася в неділю Божественною Літургією в греко-католицькому катедральному соборі Святої Трійці в Kрижевцях, яка транслювалася в прямому ефірі на Хорватському національному телебаченні.

У 2013 році Зустріч католицьких єпископів Східних Церков(ССЕЕ) відбудеться в м. Кошице (Словаччина)  17-20 жовтня з нагоди 1150-річчя місії святих Кирила і Мефодія в країні.

Додамо, що у Хорватії діє Крижевецька єпархія Хорватської Греко-Католицької Церкви. Осідок єпархії, від якого вона бере свою назву, знаходиться в м. Крижевці; там є також катедральний собор Пресвятої Трійці. Нині територія єпархії поділяється на 44 греко-католицькі парафії. Після розпаду соціалістичної Югославії та проголошення нових незалежних держав з території Крижевецької єпархії в 2001 році виокремлено Апостольський екзархат у Македонії, який становить тепер Македонську Греко-Католицьку Церкву, а в 2003 році — Апостольський екзархат у Сербії та Чорногорії, що разом з Крижевецькою єпархією належить до Хорватської Греко-Католицької Церкви. Сьогодні юрисдикції єпископа Kрижевців підлягають  греко-католики Хорватії, Боснії і Герцеговини та Словенії. Серед вірних єпархії (близько 22 тисяч) переважають хорвати, українці та русини.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next