АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Саме в постаті Діви Марії кожна жінка може відкрити для себе повноту покликання бути жінкою»

П'ятниця, 08 січня 2021, 17:27
Благословенними є ті діти, які мають тата і маму. Ніхто не може замінити батьків дитині, яка потребує простору любові та людяності. Але так само благословенними є старші тати і матері, які мають можливість доживати віку у своїй родині разом зі своїми дітьми і бути зігрітими їхньою любов’ю. Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у другий день Різдвяних свят.
Зображення 1 / 13 Використовуйте клавіші для перегляду

За словами проповідника, у другий день цього різдвяного таїнства, ми запрошені поглянути на базову клітину людського суспільства, на простір тепла і людяності, у якому прийшов на світ наш Господь і Спаситель. Ми сьогодні святкуємо свято Собору Пресвятої Богородиці. І наші очі скеровані передусім на постать Пречистої Діви Марії, Богородиці.

Предстоятель розповів, що проповідь про народження Христа від Діви належить ще до апостольських часів. Звістка про те, що Христос народився від Діви, від початку поширення християнської віри належала до невід’ємної частини Євангелія.

«Споглядаючи нині постать Діви Марії, – відзначив духовний лідер, – ми дякуємо Богові і Творцеві за дар її Богоматеринства. Саме в постаті Діви Марії кожна жінка всіх часів і народів може відкрити для себе повноту покликання бути жінкою, повноту жіноцтва, яка постає перед нашими очима в усій величі Її Богоматеринства».

А святий Йосиф, продовжив він, є начебто прикладом, що значить бути справжнім батьком, який чуває над життям дитятка, захищає, рятує його, виборює йому місце в людському суспільстві. «Пресвята родина є прикладом першої школи справжніх людських стосунків, – наголосив Блаженніший Святослав і додав: – Недаремно Святіший Отець Франциск в сучасних обставинах пандемії проголосив  2021 рік Роком святого Йосифа. Адже цього року минає 150 років від часу, коли Пій ІХ проголосив святого Йосифа покровителем Католицької Церкви. Вшанування святого Йосифа назавжди увійшло в побожність і українського народу».

Папа Франциск проголосив 2021 рік також Роком родини. «Він наче запрошує всіх нас ще раз відкрити цінність подружжя як плідної нерозривної єдності у любові між чоловіком і жінкою. Можливо, тільки тепер починаємо щораз то глибше розуміти Божий дар родини для людства, дар батьківства і дар материнства. Ми бачимо, що саме цього року, який був позначений роком пандемії, сім’я, родина остаточно була тим середовищем, де більшість людей могли перебороти цей невидимий вірус», – вважає Предстоятель.

«За Божим задумом, – переконує проповідник, – родина, сім’я є Євангелієм, де повинно починатися і завершуватися гідне життя кожної людини».

Тому сьогодні, у цей другий день Різдвяних свят, Глава Церкви закликає помолитися за українські родини, які переживають непрості часи, глибокі випробування. За його словами, одним із таких внутрішніх ворогів сім’ї є домашнє насильство. Статистика каже, що, зокрема, під час суворого карантину рівень насильства зростає в геометричній прогресії. Там, де всіх має зігрівати любов, часто панує ненависть одне до одного.

«Молімося за наші родини, за наших батьків, які живі та які відійшли у вічність. Молімося за тих, кому Господь Бог дав привілей назвати вас і мене "дитино моя", як казав колись Блаженніший Любомир. Молімося за тих дітей, яких Господь повірив опіці тата і мами, за сиріт, які мріють про справжню родину, де можна стати повноцінною гідною людиною», – сказав він.

Блаженніший Святослав закликає також молитися за наших дівчат і хлопців, які сьогодні бояться створювати сім'ю. «Молімося, щоб у всіх наших громадах, парафіях нам ніколи не забракло дитячого сміху, навіть і крику, бо це один із способів, як діти сьогодні прославляють новонародженого Спасителя. Нехай Пресвята родина буде для нас сьогодні прикладом для наслідування», – побажав Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next