АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Шукаймо таких, які б творили єдність, а не будували політичну боротьбу на протистояннях»

П'ятниця, 26 червня 2015, 20:41
Під час цієї прощі ми молимося за два Божі благословення: припинення кровопролиття в Україні та єдність українського народу. Ми свято переконані, що Бог є з нами. Тому віримо і знаємо, що Україна є і буде. Однак якою вона буде - залежить від кожного з нас. Кожен християнин має володіти Божими громадянськими чеснотами, щоб збудувати свою хату як християнський дім, як рід вибраний, царське священство.

Це сказав Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав 26 червня під час проповіді на Всеукраїнській прощі до Страдча, що на Львівщині, у День мирянина в УГКЦ.

«У той час, коли ми відчуваємо, що людської сили замало, щоб зупинити війну, ми благаємо і молимося сьогодні про святу волю Божу за мир для нашої многостраждальної української землі», - продовжив проповідник.

Блаженніший Святослав додав, що молитва на Страдецькій горі за мир для України є знаковою. Адже ця гора увібрала в себе всю історію страждань українського народу. Ці страждання увіковічені у славній Хресній дорозі як страждання і муки самого Сина Божого.

«Коли ми молимося за єдність українського народу, то перебуваємо в особливому діалозі зі слугою Божим митрополитом Андреєм Шептицьким, 150-річчя від народження якого ми святкуємо цього року», - сказав він. Адже, як відомо, митрополит Андрей був «пастирем і батьком українського народу упродовж Першої та Другої світових воєн». «Митрополит, - вів далі Глава УГКЦ, - відчував у своєму серці біль і страждання свого народу. Він навчав своїх людей, що українська державність – це те, за що варто жертвувати своїм життям. Тому ми покликані нашу державність зберегти і захистити».

«Молячись за мир та єдність в Україні, митрополит Андрей бачив різного роду незгоди, поділи та роздори серед людей. У своєму славному творі про українську державність «Як будувати рідну хату» він каже таке: “Українська хата може вдержатися на єдності”», - зазначив очільник Церкви.

Багато людей, як твердить Блаженніший Святослав, згадують ось таку подію з життя митрополита Андрея. Якось один український політик часів II Світової війни, який змушений був емігрувати, тікаючи від російської навали, пішов порадитися до Митрополита з цього приводу. Як відомо, причиною слабкості нашої держави в ті часи були роздори між різними політичними партіями українських визвольних рухів. Тоді митрополит Андрей сказав такі слова: «Чоловіче, коли ліс горить, навіть звірі не кусають один одного».

«Глибокими ці слова є і сьогодні. Бо Україна тепер потребує єдності не тільки для того, щоб протистояти зовнішньому ворогу. Вона потребує сьогодні єдності, щоб змінити власну країну, тобто здійснити довгоочікувані реформи», - сказав він.

Предстоятель УГКЦ пригадав, що через кілька місяців в Україні відбудуться чергові вибори до місцевих органів державної влади. Однак, за його словами, вже тепер відчутно, як наближення цих виборів знову пов’язано із внутрішньою боротьбою, роздорами та протистояннями в українському народі. «Наші політики розуміють саму суть політичного процесу як політичну боротьбу між ворожими таборами. Прикро сьогодні спостерігати, як той, хто має дбати про добро українського народу… його розколює, - продовжив проповідник. - А найсвятіші ідеали свободи, незалежності та чесності є предметом боротьби і протистояння. Нам так потрібно сьогодні молити Господа про внутрішню єдність нашого народу!»

Глава УГКЦ закликав шукати сьогодні «все те, що нас єднає і робить нас єдиним монолітом», і не довіряти тим, хто ділить. «Шукаймо таких, які б творили єдність, а не будували свою політичну боротьбу на протистояннях», - закликав він.

Наприкінці Богослужіння Блаженніший Святослав нагородив грамотами волонтерів АТО.

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next