АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Сучасна людина залізає своєю жадібною рукою в кишені майбутніх поколінь»

Неділя, 19 вересня 2021, 16:07
Слід усвідомити, що ми в цьому світі не є власниками нашої планети, Божого творіння, а лише управителями. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді в 13-ту неділю після Зіслання Святого Духа.

Сьогоднішня притча про Божий виноградник з Євангелія від Матея 21, 33-42, а радше про управителів у Божому винограднику, є надзвичайно цікавою і глибокою.

Господь Бог запрошує нас поглянути, як ми управляємо Його виноградником як управителі чи то нашого особистого життя, чи то відповідальності, яку ми отримуємо в цьому світі.

У світлі притчі про Божий виноградник Блаженніший Святослав пригадав подію, яка відбулася минулого тижня.

1 вересня за новим і старим стилем ми спогадуємо День Бога-Творця. «З цієї нагоди відбулася історична подія – очільники трьох Церков: Папа Франциск, Патріарх Варфоломій та очільник Англіканської Церкви скерували до сучасного людства окреме послання, у якому якраз йдеться про хижацьке ставлення сучасної людини до Божого творіння», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Отож притча про виноградник, за його словами, у сучасному глобалізованому світі набирає ще глибшого, цікавішого значення.

«Сучасна людина, – відзначає проповідник, – не просто не вміє правильно управляти Божим творінням, вона його нищить. Вона залізає своєю жадібною рукою в кишені майбутніх поколінь. Не тільки не повертає власникові плоди. Вона нищить, робить безплідним виноградник, який має доглядати і розвивати».

Тому питання ставлення сучасної людини до Божого творіння, наголошує духовний лідер, набирає сьогодні, як ніколи, гострого значення.

«Ми бачимо, які глибокі кліматичні зміни відбуваються у світі, як людина нищить світ, без якого не може жити. Вона стає першою причиною екологічних лих, а відтак першою жертвою свого хижацького ставлення до Божого винограднику, який ми можемо назвати "все Боже творіння". Тому саме сьогодні є момент переосмислити наше ставлення до Бога і до Його творіння», – наголошує Блаженніший Святослав.

Проповідник переконує: якщо ми не зуміємо поставити Бога на належному місці у своєму житті, світ навколо нас почне нищитися і вмирати. Буде страждати сама людина. Тому Христос, Творець і Спаситель, має бути наріжним каменем усякої людської творчості і діяльності, зокрема господарської.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next