АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Сурогатне материнство в Україні – лихо, яке наше суспільство ще не усвідомило»

Середа, 08 січня 2020, 23:46
Із лихом сурогатного материнства борються в усьому світі. І всі, хто хоче купити собі дитину в Європі, на жаль, їдуть сьогодні в Україну. Про це сказав Отець і Глава Української Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у день празника Собору Пресвятої Богородиці та святого Йосифа Обручника.

Проповідник відзначив, що сьогодні, у другий день Різдвяних свят, Христова Церква звертає нашу увагу на дар родини. «Бо Господь Бог створив людину як чоловіка і жінку. Саме Бог був творцем людського подружжя. Подружжя, родина, сім'я – як вірна плідна і нерозривна єдність чоловіка і жінки – постала набагато швидше, ніж народи, держави чи інші людські спільноти. Тому ми називаємо сім'ю базовою клітиною людського суспільства», – сказав Блаженніший Святослав.

Нині ми споглядаємо ось цю Пресвяту родину, у лоні якої народився наш Спаситель. «Ми дякуємо Творцеві за дар Богоматеринства Пречистої Діви Марії. Дякуємо за те, що вона була обрана як Матір для нашого Спасителя. Дякуємо за особливу роль в обставинах Різдва святого Йосифа Обручника. Бо це до нього ангел уві сні говорив і пояснював, що він має вчинити, як через його опікунство виявилася ще одна риса сім'ї. Сім'я – це оазис захисту гідності людського життя», – пояснив проповідник.

Ми сьогодні читаємо і слухаємо, вів далі Предстоятель, слово Євангелія, яке говорить, що Пресвята родина захистила життя Божественного дитяти відразу після Його народження. Бо одразу при народженні Христа проявився хтось, хто хотів це життя забрати...

«В усі часи і в усіх народів, вважає Глава Церкви, є сили, які чигають на життя дитятка. У наших обставинах у нашій Україні теж таких сил, на жаль, не бракує».

В останні роки, за його словами, з'явився один із дуже тонких способів зневаги материнства, української матері, зневаги життя, новонародженої дитини. «Мабуть, багато хто з вас чув термін "сурогатне материнство", коли через ті чи ті обставини українська жінка за гроші змушена зачинати у своєму лоні нове життя на продаж. Змушена торгувати своїм материнством, змушена юридично підписати таке зобов'язання, яке, де-факто, означає рабство цієї жінки. З цим лихом борються в усьому світі. І всі, хто хоче купити собі дитину в європейських країнах, на жаль, їдуть сьогодні в Україну», – наголосив Глава УГКЦ.

«Годі собі уявити драму тієї жінки, – просить задуматися він, – яка мусить віддавати дитя, котре вона виносила і народила. Годі уявити драму дитини, яка відривається від своєї матері, що зігрівала це дитятко своїм теплом і мусить згідно з тим рабським контрактом бути проданою в чужу сім'ю», – відзначає Предстоятель.

«Горе української матері, – вважає Глава Церкви, – яка змушена торгувати своїм материнством, наше суспільство ще вповні не усвідомило». Тому сьогодні, святкуючи Різдво, дякуючи нашому Богові за те, що Він народився серед нас, дякуючи за дар української сім'ї, дякуючи за дар материнства української жінки, закликає Блаженніший Святослав, помолімося за тих жінок, за тих дітей, помолімося за українську сім'ю, яка завжди в найприкріших моментах українського народу була надією на краще майбутнє, бо в тій родині те майбутнє зачиналося як нове людське життя, зачиналося у співпраці з Богом Творцем, який є джерелом усякого життя.

«Нехай новонароджений Спаситель допоможе нам відкрити святість і гідність материнства, святість і гідність родини, допоможе нам у нашій державі все зробити, щоб жодна рука жодного ірода не наважилася забрати життя дитяти, яке Бог сьогодні дарує усім нам!» – побажав усім нам Глава УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next