АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ та Прем’єр-міністр України обговорили питання співпраці Церкви і Держави в умовах боротьби з COVID-19

Четвер, 20 серпня 2020, 13:40
19 серпня 2020 року у приміщені Будинку Уряду України з ініціативи його господаря відбулася зустріч Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. Зустріч було присвячено питанням співпраці Церкви і Держави у боротьбі з поширенням вірусу SARS-CoV2 в Україні.

Блаженніший Святослав поінформував Главу Уряду про діяльність координаційного Антикризового центру УГКЦ, завдяки якому вдалося об’єднати зусилля для запобігання поширенню пандемії та подолання її численних наслідків. Глава УГКЦ розповів, що від початку поширення пандемії наша Церква відкрила для потреб медичної служби реколекційні та реабілітаційні центри, душпастирські осередки, навчально-виховні інституції. Також було активізовано співпрацю з органами державної влади та санітарно-епідеміологічними службами для правильного розуміння потреб і формування відповіді на них.

Щоби мати ресурси для допомоги, було проведено багатомільйонну збіркову акцію для потреб протидії коронавірусній хворобі. В УГКЦ опрацьовано та розповсюджено «Богослужбові рекомендації на час вірусної епідемії», примірник яких Блаженніший Святослав передав Главі Уряду під час зустрічі.

Предстоятель Церкви подякував за постійну комунікацію та партнерські відносини з державними інституціями і запевнив Прем’єр-міністра України, що УГКЦ й надалі підтримуватиме урядові ініціативи, спрямовані на мінімізацію шкоди, яку завдає нашій державі ця пандемія. Особливо він наголосив на важливості інформаційно-просвітницької діяльності серед громадян щодо обізнаності їх з елементами протидії коронавірусній загрозі, особливо дотриманням санітарно-гігієнічних вимог у побуті. У цьому контексті Глава УГКЦ нагадав позитивний історичний приклад майже сторічної давнини – зініційовану митрополитом Андреєм Шептицьким акцію щодо поширення серед віруючих актуальних знань про основи особистої гігієни, участь духовенства та активних мирян у цій акції та її великий позитивний ефект.

У відповідь Глава Уряду подякував за такі конкретні кроки греко-католицької релігійної спільноти, спрямовані на мінімізацію шкоди, яку здатна завдати нашій державі ця пандемія та за конкретні суттєві пропозиції щодо її подолання. Він також просив, щоб пояснювати людям про небезпеку акцій, які відбуваються в закритих приміщеннях з великою кількістю людей – весілля, різні бенкети – після проведення яких в цих населених пунктах різко зростає кількість хворих на Covid-19. Він також подякував Главі УГКЦ за глибоке розуміння ситуації та конкретні важливі рішення на підтримку урядових ініціатив.

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав наголосив, що спільними зусиллями і державної влади, і громадянського суспільства, частиною якого є й релігійна спільнота, можна протистояти цьому важкому виклику сьогодення, гідно винісши його тягар, та вийти з нього не тільки зраненими, а й зміцнілими.

Фото з архіву

Департамент зовнішніх зв’язків УГКЦ в Україні

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next