АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Той, хто покладається лише на себе, завжди буде розчарований і засмучений»

Неділя, 30 серпня 2020, 19:45
Доброю стає людина тоді, коли чинить добро. Йдеться про конкретні вчинки. Не можна чинити зло і не стати злим. Не можна вкрасти і не стати злодієм. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у неділю, 30 серпня 2020 року.

Коли людина чинить добро, вважає проповідник, то начебто цим добрим учинком надає певних ознак, духовних і моральних характеристик власній особі. Коли людина чинить добро, вона стає доброю. Вона облагороджується.

«Для того щоби отримати життя вічне, замало лише чинити добрі діла. Треба вірити в Ісуса Христа як у живого Бога, присутнього між нами. Тому каже Христос: якщо ти хочеш бути досконалим, продай усе, роздай бідним і йди за Мною, тоді будеш мати скарб на небі», – сказав він.

Це означає, пояснює Предстоятель, що не варто покладатися на своє багатство, навіть на багатство добрих діл. «Поклади всю свою надію не на себе, не на свої здібності, навіть не на все те добро, яке ти досі зробив, а на Боже милосердя. Бо Боже милосердя, спасіння, вічне життя нам дає Господь Бог даром. Він дає нам це не за наші добрі вчинки, а як дар свого милосердя і своєї любові», – переконує Блаженніший Святослав.

Тому апостол Павло каже, що найбільшим багатством людства є дар Ісуса Христа, Його страждання, смерть і Воскресіння. Найбільшим скарбом є те, що ми були викуплені дорогою ціною. Дорожчого скарбу, ніж ціна крові нашого Спасителя, людство не має.

«Саме тим скарбом ми можемо отримати життя вічне. Іти за Христом означає повірити в Бога. Іти за Христом означає бути християнином. Іти за Христом означає бути багатим тим скарбом, яким є Ісус Христос», – наголошує духовний лідер українців.

Той, хто покладається на себе, думає, що тільки власною силою може спастися, на переконання проповідника, завжди буде розчарований і засмучений. Виникає запитання: а чи варто тоді чинити добрі діла? На це відповідає нам апостол Яків: віра без діл мертва.

«Той, хто вірить у Бога, чинить добрі діла як вияв своєї віри. Тобто наші добрі діла, наше виконання Божих заповідей має випливати з нашої віри в Бога. Це ісповідь віри нашими вчинками, щоденним життям. Джерелом наших добрих учинків є єдиний добрий Бог. Бо своїми добрими вчинками ми свідчимо про добро єдиного Бога», – просить замислитися Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав відзначає, що в сучасному світі людина шукає в релігії якоїсь магії, якогось чуда. Особливо в нинішніх обставинах шукаємо чарівної палички, помахом якої зможемо розв'язати всі проблеми людства.

«Ми часом шукаємо чарівника серед політиків, який прийде і все зробить. І таких політиків, які це обіцяють, маємо багато… Часом ми шукаємо особливої молитви, якогось незвичайного виду побожності, яким би ми змусили Бога зробити добро для нас. Це абсолютно несумісне з тим, що ми називаємо вірою чи справжньою релігійністю. Хто так підходить до Ісуса Христа і в такий спосіб шукає собі добра, відійде розчарований», – вважає Предстоятель УГКЦ.

«Нехай милостивий Господь поможе нам щодня іти за Ним», – побажав Глава Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next