АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Той, хто служить мамоні, втрачає все, а в кінці й саму мамону»

Неділя, 11 липня 2021, 20:02
У сьогоднішньому Євангелії ми чуємо слова: «Дбайте наперед про Царство Небесне і його справедливість, а все інше вам додасться». Що вони означають?

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав пояснив під час проповіді, що Христос сьогодні чітко і ясно каже нам, щό потрібно ставити нам на перше місце в усіх наших пошуках. Ми знаємо, що Царство Боже – це присутність Бога між своїми людьми.

«Присутність живого Бога є серцевиною стосунків, які випливають із тієї присутності. Царство Боже, про яке сьогодні говорить Христос, – це Він, присутній між своїми учнями. Бог прийшов до людини, щоб зав'язати з нею нові життєдайні стосунки. Він є джерелом її життя, всього добробуту», – сказав Блаженніший Святослав.

Ісус Христос, каже проповідник, посилається у своєму слові на велику і багату традицію єврейської мудрості, яка вміщена в книзі Мудрості. У цій книзі ми читаємо про правильні стосунки з Богом, з іншими людьми та про правильне поводження з речима, які маємо коло себе.

У книзі Мудрості говориться про одну очевидну, але глибоку річ, яку Господь Бог сьогодні наче по-новому відкриває – хто дбає тільки про мамону, втрачає все інше.

«Мамона, тобто гроші, земні блага, – відзначив Блаженніший Святослав, – можуть ставати руйнівником людських стосунків. Коли людина задля того, щоб мати земні достатки, жертвує всім іншим, вона втрачає і те, і те. Земні блага перетворюються на нетолерантного тирана, який тримає в руках свого слугу, а в кінці забирає в нього життя».

Хто дбає про Царство Небесне і його справедливість, вважає проповідник, розуміє, що Боже слово «Нехай так буде…» не закінчилося в часі, а постійно продовжується, той стає людиною, у якої є світлі очі.

Стародавні вірили, що око є дзеркалом душі, із якої виходить світло.

«І коли людина має правильні стосунки з Богом, з ближнім і зі світом, тоді з неї виходить світло. Чому? Вона дивиться на іншу людину, на світ і надає їм справжнього змісту», – вважає Глава УГКЦ.

А коли людина не знає, як правильно спілкуватися, як правильно будувати ці стосунки, каже Блаженніший Святослав, тоді вона починає дивитися на всіх навколо зі споживацькою метою. Вона дивиться на всіх, зокрема й на Бога, лише з точки зору, що можна було б скористати. Тоді око перетворюється на темряву. Бо той, хто не дає, а забирає, перетворюється на чорну діру і знищує все живе навколо.

Недавно ми згадували про візит папи Івана Павла ІІ до України. Він, за словами духовного лідера, багато разів говорив про подібні речі до представників різних видів українського суспільства.

«Двадцять років тому ми перебували в зародку дикого капіталізму, коли олігархат в Україні тільки зароджувався. Тоді папа до них говорив: дбайте не про прибутки, а про людину. Властиво, у цій фразі він підсумував усе соціальне вчення нашого праведного митрополита Андрей Шептицького, який вчив людей будувати правильні стосунки», – додав Предстоятель.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next