АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Церкви не повинні давати політикам проповідувати християнську ідею, бо вони її заплямують»

Субота, 15 січня 2022, 21:31
Церкви і християни повинні самі жити християнськими цінностями і не давати політикам проповідувати християнську ідею в сучасному світі, бо вони – так чи сяк – її заплямують. Про це заявив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у інтерв’ю Укрінформу.

Відповідаючи в інтерв’ю на запитання про те, чи бачить Глава УГКЦ загрозу в тому, що РПЦ зараз претендує на роль глобального духовного лідера, спираючись на владу Росії, яка намагається позиціонувати себе ледь не як головна хранителька консервативних цінностей, Блаженніший Святослав відповів, що не бачить «істини цих тверджень».

«Не говоритиму про роль Російської Православної Церкви, на яку ця Церква претендує. Але хіба фундаментом політики Російської Федерації є традиційні християнські цінності? Якщо заглибитися в постулати, які лежать в основі геополітичних міркувань і рухів Росії, то ці постулати цілком відмінні від постулатів християнських цінностей. Те, що відбувається насправді – це інструменталізація так званих християнських цінностей з політичною метою і, очевидно, це вмотивовано певними політичними цілями. Це моє враження», – сказав Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав пригадав, що подібні пропагандистські моделі протиставлення використовуються Росією далеко не вперше, зокрема, і щодо християнських цінностей:

«Дуже добре пригадую, як ці дискусії про європейські прагнення українського народу, які почалися ще за Януковича, а потім продовжилися після Революції гідності, зіткнулися з пропагандисткою моделлю, що, мовляв, Європа дорівнює дехристиянізації, а ось російський світ означає збереження традиційних цінностей. Тобто «або ви залишаєтеся з Росією, або втрачаєте свої християнські цінності». Це було абсолютно штучне протиставлення християнської і європейською ідентичностей.

Як мораліст, я колись вивчав певні тексти, які продукувала російська еліта, зокрема на початку 2000-х років. Був тоді такий текст під назвою "Околоноля", який приписували Владиславу Суркову (помічник президента РФ у 2004-2008 та 2013-2020 роках – ред.). Якщо проаналізувати етику, яка проєктується у цьому тексті, то вона антихристиянська за своєю суттю: там людство ділиться на дві категорії – юзерс і лузерс. Тобто або ти "вживаєш" інших, або інші "вживають" тебе. Це вже було в історії людства в філософії гностиків, коли люди онтологічно були поділені за своєю гідністю на різні категорії. Питання: що тут християнського? Тому навіть коли хтось вживає поняття християнських цінностей для осягнення цілей, поставлених такою філософією, це буде нищенням будь-яких цінностей».

Читайте повний текст інтерв'ю: «Ніколи так яскраво не проявляється ідентичність українців, як під час візиту духовних лідерів», – Блаженніший Святослав

Блаженніший Святослав наголосив, що Церква не може віддавати завдання збереження і донесення духовних сенсів у руки політиків, не може допустити їх «інструменталізації» для досягнення політичних цілей, абсолютно протилежних деклараціям щодо християнства і його цінностей.

«Як християнин, я розумію, що сьогодні ми повинні ці сенси і цінності допомогти вносити в нову культуру, яка формується на наших очах, ми повинні до цього прагнути. І Церква не може дозволити собі віддати ці сенси в руки політиків чи держави. Ми не можемо перекласти на плечі політиків завдання проповідувати християнські цінності. Коли якась Церква, навіть, яка сповідує візантійську модель стосунків між державою і Церквою, у сучасному світі буде хотіти, щоб держава грала роль пропагандистки чи хранительки християнських цінностей, – це знищить таку Церкву.

Ми повинні, як Церкви і християни, самі братися до роботи, самі жити цими цінностями і не давати політикам проповідувати християнську ідею в сучасному світі, бо вони – так чи сяк – її заплямують. Ми є учнями Христовими, і наше святе завдання – донести до сучасної людини повноту світла Христового Євангелія».

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next