АКТУАЛЬНО

Предстоятель УГКЦ у Берліні розвінчує міфи російської пропаганди

Четвер, 02 липня 2015, 13:05
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час зустрічі з паном Крістофом Хойсгеном, радником Канцлера Німеччини з питань зовнішньої політики та безпеки, у рамках візиту ВРЦіРО до Німеччини розвінчав два найбільших міфи російської пропаганди.

«Першим таким міфом, – розповів Глава греко-католиків, – є те, що в Україні йде громадянська війна. Ми хочемо вам засвідчити, як голос просто українського народу, що в нас немає громадянського протистояння. Сьогодні все українське суспільство, незалежно від етнічного походження та релігійної приналежності, єдине в бажанні захистити вільну незалежну Українську Державу. Ви бачите, що тут є представники не тільки християн різних конфесій, а і юдеїв, мусульман… І, можливо, така нова єдність українського суспільства зумовлена тією зовнішньою агресією.

Другий міф, який сьогодні інструменталізується, зокрема російською стороною, полягає в тому, що в Україні існує релігійний конфлікт. Ми теж одностайною присутністю перед вами хочемо сказати, що це неправда. Великим благом України є те, що нам вдалося зберегти релігійний мир. Ми всі сьогодні одностайно виступаємо проти інструменталізації релігій будь-якими політиками, будь-якою владою, тим більше проти використання релігії з метою агресії».

Блаженніший Святослав, говорячи про роль Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій, відзначив, що ВРЦіРО – це громадська організація. «Ми не представляємо ні українську владу, ні політичний істеблішмент, ми є, можливо, найбільш структурованою частиною громадянського суспільства. Наше завдання є донести до вас голос простих людей, - тих людей, які більше ніж рік тому заявили про свою людську гідність і про європейську ідентичність свого народу», – запевнив Предстоятель.

Ведучи мову про проблеми й завдання, які нині стоять перед українцями, Глава УГКЦ наголосив, що великим викликом нашого суспільства є не лише військова агресія, а й необхідність здійснення внутрішніх реформ. «Ми також знаємо, що умовою підтримки України сьогодні, зокрема з боку Європейського Союзу, є проведення українською владою цих реформ. Так, у центрі уваги є глобальне питання корупції. Ми сьогодні хочемо сказати, що прості люди в Україні є тією силою, яка буде трансформувати і реформувати свою державу. Влада і політики приходять і відходять, а український народ, який хоче жити у вільній європейській державі, залишається. І він є протагоністом, силою, яка буде змінювати свою державу», – вважає Блаженніший Святослав.

Він розповів, що представники Церков України розробляють окрему програму боротьби з корупцією. «Бо корупція – це не лише питання порушення закону. На жаль, корупція є частиною пострадянської культури. Власне, Революція гідності була революція проти пострадянської України. І сьогодні справді ми всі разом оголосили війну тій корупції, як виховний план трансформації українського суспільства», – зазначив Глава Церкви.

«Тому треба бути дуже уважним, – наголосив Блаженніший Святослав, – до тих процесів, які відбуваються в Україні. Ми просимо довіряти не так владі і політикам, як українському народові. І ми просимо підтримати український народ, підтримати представників усіх націй і релігій, які живуть в Україні, та їхнє бажання зберегти й розвинути незалежну Українську Державу».

Департамент інформації УГКЦ

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next