АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Ковелі: «Хворобою, яка сьогодні нищить людину зісередини, робить її ізгоєм суспільства, є гріх»

Неділя, 31 березня 2013, 19:35
30 березня Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) продовжив свій візит до Луцького екзархату. Цього разу нагоду прийняти його мала громада міста Ковеля, де Глава Церкви відслужив Божественну Літургію св. Івана Золотоустого в храмі Блаженного священномученика Миколая Чарнецького.
30 березня Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) продовжив свій візит до Луцького екзархату. Цього разу нагоду прийняти його мала громада міста Ковеля, де Глава Церкви відслужив Божественну Літургію св. Івана Золотоустого в храмі Блаженного священномученика Миколая Чарнецького. «Дякую Господу за те, що мав нагоду відвідати тут, у Ковелі, цю землю, що знана як свята волинська земля, яка дала нашій Церкві й нашому народові багатьох святих людей та подвижників християнської віри. Я міг стояти на місці, де служили наші великі й святі попередники, які віддали своє життя за християнську віру, за Бога і за свій народ», – сказав Верховний Архиєпископ. Предстоятель УГКЦ також подякував за довголітнє служіння у цьому місці ченців Чину Найсвятішого Ізбавителя. Вони прибули сюди в найбільш буремні роки – до і під час Другої світової війни, щоб бути разом зі своїм народом. Особливо привітав представників «братніх Православних Церков, всечесних отців, які прибули, щоб разом молитися». «Коли апостол Павло дивився на померлого розп’ятого Христа, він сказав, що на Хресті наш Спаситель зруйнував мури, які ділили людський рід. Тепер уже немає юдея, грека,чоловіка, жінки… Усі є однакові в Христі. Я б сьогодні хотів продовжити слова апостола Павла щодо нашої української церковної дійсності – перед Христом немає католика, православного, а всі є однакові в Господі. Тому ваша присутність тут, всечесні отці, є свідченням Божого Слова, яке до нас звернене», – висловив радість Отець і Глава греко-католиків. У своїй проповіді до вірних ( слухати) Блаженніший Святослав провів паралель між захворюванням на страшну хворобу – проказу, від якої в Євангелії Ісус оздоровлює чоловіка, та «проказу гріха». «Ісус цим оздоровленням прокаженого показує нам сьогодні щось глибше. Хоча ми люди ХХІ століття, третього тисячоліття, але також можемо легко набути такої прокази, яка часом може бути набагато гіршою від прокази тілесної. Такою хворобою, яка нищить людину зсередини, робить її ізгоєм суспільства, є гріх, який перериває стосунок людини і Бога, роз’єднує людиней між собою. Гріх – велике лихо, навіть для сучасної людини. Але ми добре знаємо, що самотужки вилікуватися від гріха ми не можемо. Немає такого лікаря серед людей, який би міг вилікувати проказу гріха. Такі ліки приходить тільки від Бога. Час, коли це може статися, – святе таїнство Сповіді», – говорив проповідник. Тому, переконує він, час Великого посту – «час покаяння, - час, коли Церква закликає всіх нас, мене і вас, приступити до лікаря душ і тілес, який готовий простити нам наші гріхи, навіть більше – наново включити нас у родину дітей Божих». «Очистіться, будьте чистими – закликає нас Господь», – нагадує Блаженніший Святослав. «Гадаю, історія служіння отців редемптористів у Ковелі – це історія очищення громади цього краю. Бо редемптористи знані як сповідники, котрі від ранку до вечора готові слухати сповіді безлічі людей, які до них приходять. Без цього таїнства оздоровлення і очищення людина не здатна віднайти повноту життя у Богові. Подякуймо Господеві за те, що той Христос, якого всі так шукають, є тут. І час Великого посту – час наближення до Бога, відтак – до ближнього», – сказав Глава УГКЦ. Наприкінці Літургії діти Ковеля привітали віршами Предстоятеля Церкви. Настоятель храму о. Петро Мірчук на різні подяки Глави Церкви теж подякував Богові за можливість помолитися разом із ним у Ковелі. Після обіду Блаженніший Святослав відвідав Літературно-меморіальний музей Лесі Українки в с. Колодяжне. Після екскурсії Глава Церкви зустрівся з ковельським осередком Союзу українок. Під час спілкування з пресою на прохання журналіста Блаженніший Святослав поділився враженнями від візитації парафій Луцького екзархату. «Днями виповнюється п’ять років від створення Луцького екзархату. За це п’ятиріччя було збудовано п’ять нових храмів: а скільки збудовано людських душ, сердець і громад - ми остаточно цього не знаємо! Але всі ті громади, які я відвідував: у Луцьку, Рівному, Здолбунові, Володимирі-Волинському, Нововолинську, Дубні й тут - подібні до гірчичного зерна. Ісус Христос каже, що Царство Небесне подібне до гірчичного зерна. Воно, можливо, найменше з усіх зерен, але має в собі таку велику життєву силу й потенціал, що виростає у величезне дерево. Птахи небесні злітаються, аби відпочити в кроні його гілок. Оце є наші громади, їхній потенціал і їхнє майбутнє. Сподіваюся, що всі конфесії зможуть спочити в лоні гілок нашої Церкви, яка гарно розвивається на цих землях і має своє глибоке історичне коріння та, очевидно, велике майбутнє», – завершив Предстоятель Церкви. 31 березня – останній день візиту Глави УГКЦ до Луцького екзархату. Більше фото: visitlutsk.blogspot.com/p/blog-page_30.html  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next