АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Польщі: «Для повного прощення між поляками і українцями ще потрібно багато зробити»

Субота, 12 березня 2016, 23:19
Якщо говорити про польсько-українські відносини, то тема примирення ще не зачепила все українське суспільство. Здебільшого про це мовиться тільки на Заході України, де більше присутня Українська Греко-Католицька Церква. Що далі від кордону, то менше люди свідомі цього. Так само і в Польщі. Це значить, що все суспільство ще мусить усвідомити собі всю правду і прагнути поєднання.

Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час прес-конференції у польському місті Гнєзно в рамках офіційного візиту до Польщі 9-13 березня.

Предстоятель зауважив, що поляки та українці пережили між собою дві війни у ХХ столітті... І ті рани від воєн ХХ століття ще досі болять і українцям, і полякам.

«Вважаю, що обабіч кордону ми ще маємо дуже багато роботи, – вважає Блаженніший Святослав, – можу сказати про український бік, бо мені це ближче. Найперше мусимо вчити історію і відкрити правду. Адже, як відомо, ще донедавна на наших теренах не було історії, а була ідеологія. Неможливо було відкрити архіви і дізнатися, що насправді відбувалося чи на Волині, чи на інших територіях України. Поляки мають інститут національної пам'яті. Українці теж. Але він був заснований, потім, фактично, похований і недавно знову почав активно діяти. І зараз, наприклад, якщо хтось відвідає архів у Львові, то побачить, що 99 відсотків тих, хто працює у львівському архіві, то це – поляки. А нам, українцям, ще належить багато зробити. Минуле керівництво України не було зацікавлено в такому вивченні архівів і не заохочувало до нього. Можливо, зараз ситуація зміниться. Тож мусимо вивчати і відкривати правду».

Щодо Української Греко-Католицької Церкви, то, відзначив Предстоятель УГКЦ, вона мусить голосити правду і голосити про можливість прощення. «Бо тільки Церква може про це говорити. Історики говорять про факти, політики експлуатують сентименти. А хто може оздоровити пам'ять? Тільки християнське сумління і Церква», – сказав Глава УГКЦ.

«УГКЦ є лідером з пропагування цього взаємного прощення в Україні і промовляє до сумління своїх вірних. Але в Україні є ще інші конфесії, які теж мусять це робити», – підкреслив Предстоятель Церкви.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next