АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «У Різдві сходяться в одну точку минуле і майбутнє. Різдво Христа є центром історії людства»

Неділя, 10 січня 2021, 17:08
Коли в якомусь історичному моменті перебуває вічність, Бог, то така подія завжди виходить поза рамки одного вузького періоду історії. Вона має значення для всіх: хто жив перед тим, хто живе сьогодні і хто житиме завтра. Тому ми кажемо, що Різдво Христа є центром історії людства. Про це під час проповіді сказав сьогодні, у неділю по Різдві, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав.

За словами Предстоятеля, неділя після Різдва має особливе значення, особливий зміст. Ця неділя, каже він, хоче нас навчити, чим є Різдво Ісуса Христа для нас і для всього людства. Сьогодні ми наче замислюємося над плодами Різдва, над наслідками великого таїнства народження в людському тілі між нами самого Бога.

Проповідник відзначив, що Бог існує поза простором і часом. Він є безмежний, невидимий, неосяжний. А людина – обмежена, зокрема своїм існуванням у просторі та часі. Людина є смертною істотою, життя якої приносить певні наслідки для майбутніх поколінь.

«Людина, – каже духовний лідер, – є наче носієм попередньої історії, історії своєї родини, свого народу. Коли невидимий, неосяжний Бог став людиною, то ввійшов у простір і час. Він узяв на себе попередню історію своєї родини, своєї сім'ї, а зокрема свого народу».

Сьогоднішнє євангельське читання, зауважує архиєрей, показує нам, як Ісус Христос переходить тими самими історичними шляхами, які колись пройшов весь ізраїльський народ. Іншими словами, Ісус Христос вбирає в себе всю старозавітну історію спасіння, яку Бог учинив щодо ізраїльського народу.

«Щоб показати, що Різдво Ісуса Христа є справді центром, у якому підсумовується і здійснюється історія донині, сьогодні чиниться велике таїнство присутності неосяжного в осяжному, невидимого у видимому, вічного в дочасному, і починається якась нова історія, відкривається якесь нове майбутнє. Тому сьогодні Христова Церква показує три постаті: царя Давида, Йосифа Обручника і Якова – брата Господнього, першого єпископа Єрусалиму», – розповів духовний лідер.

Теперішнє, минуле і майбутнє сходяться в одну точку, є присутні разом тут, у вертепі, де в яслах на сіні спочиває наш Спаситель.

«Різдво ми завжди святкуємо в контексті початку нового року, – зауважив Глава Церкви. – І кожного року люди бояться нового періоду, бо не знають, що він їм принесе. Але таїнство Різдва наче дає нам світло, надію і радість на майбутнє, що Він буде з нами. Бо той, хто народився, взяв на себе не лише історію ізраїльтян, а й історію кожного з нас. І ми разом із ним будемо крокувати роками нашого життя точно так само, як Йосиф з Марією крокує від Єгипту до Галилеї разом із цим Дитятком».

«Нехай світло Різдва просвітить наше життя», – побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next