АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у Страдчі: «Не бійтеся бути святими, бо тільки тоді ми зможемо виконати всі інші життєві завдання»

Неділя, 26 червня 2016, 19:21
26 червня відбулася Всеукраїнська проща до Страдча, що на Львівщині, яка цього року збіглася із кількома важливими подіями в житті Церкви.
Зображення 1 / 3 Використовуйте клавіші для перегляду

Насамперед, 15 років тому святий Папа Іван Павло II відвідав Львів і проголосив блаженними 28 осіб. Крім цього, у цю неділю УГКЦ святкує День мирянина і молиться до блаженного мученика Володимира Прийми, покровителя мирян. Його, як відомо, саме 26 червня 1941 року разом із о. Миколою Конрадом замордували в лісі енкаведисти, коли ті йшли сповідати хвору жінку. А ще в першу неділю по Зісланні Святого Духа Церква вшановує всіх святих.

Перед Богослужінням Отця і Главу Церкви зустрічали сім’ї, яким Бог дарував батьківство через молитви до Страдецької Божої Матері. Одна мати, вітаючи Предстоятеля Церкви, розповіла, що лікарі не давали сподівань на материнство: «Ми заносили наші молитви до Матері Божої Нерушимої Стіни за посередництвом блаженних новомучеників УГКЦ о. Миколи Конрада і дяка Володимира Прийми. Цього дня ми засвідчуємо перед вами, що Господь почув наші молитви і благословив нас дітьми. Просимо вашого благословення, щоб ми були добрими батьками і гідно виховали наших дітей. Благословіть усі українські родини, а особливо ті, які з різних причин ще не мають дітей та не втрачають віри й надії на Господнє милосердя отримати цей великий дар».

Блаженніший Святослав поблагословив батьків і дітей, кажучи: «Вітаю вас із тим великим Божим даром батьківства. Нехай Він вам дає ще багато добрих дарів. Нехай ваші діти ростуть здорові й мудрі, а тато і мама тішаться ними».

На Архиєрейській Божественній Літургії, яку очолив Глава Церкви, із ним співслужили: Митрополит Львівський Ігор, Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василь, Єпарх Сокальсько-Жовківський Михайло, Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії Йосафат.

Промовляючи проповідницьке слово, очільник Церкви подякував паломникам, що так чисельно прибули на прощу, попри спекотний день, аби бути разом у молитві й спільно славити Бога і випрошувати в Нього благодаті для нашого народу. «Цього року проща до цього святого місця відбувається в особливу неділю. Сьогодні, у першу неділю після Зіслання Святого Духа, Церква вшановує пам'ять усіх святих, які в усі часи, в усіх країнах були свідками Божої святості. Та що означає бути святими?» – запропонував замислитися проповідник.

За його словами, у Старому Заповіті поняття святості було цілком інакшим: «Між життям вічного Бога і життям людини існувала велика прірва». Зокрема, у Книзі Виходу йдеться про те, що коли Мойсей став благати Бога: «Покажи мені славу Свою!» - Бог відповів: «Ти не зможеш побачити лиця Мого, бо людина не може побачити Мене і жити»...

Ця прірва була подолана Божим Сином Ісусом Христом. Зокрема, апостол Павло навчає, що Христос у собі знищив стіну, яка відмежовувала людину від Бога. «Явлення Божої святості ми отримали тоді, коли Христос помер на хресті. Ми знаємо, що тим знаком було й те, що церковна завіса в церкві роздерлася і враз зникло все те, що відокремлювало святого Бога від грішної людини. Бог своєю святістю увійшов в життя людини. Навіть більше, у Зішесті Святого Духа Бог наповнив людину і зробив її храмом Святого Духа. Таким чином вона стала причасницею Божої святості. І ми сьогодні вшановуємо тих святих людей, які були носіями Його Святого Духа», – наголосив Блаженніший Святослав у проповіді.

На думку проповідника, найповнішим об’явленням Божої святості є Боже милосердя. Тому святою вважається людина, сповнена Божественною любов’ю, яка своїм життям поширює Господні любов і милосердя до всіх, які її оточують. «Отці Другого Ватиканського Собору окреслювали загальне покликання християн як покликання до святості. Бути святим – це наше найважливіше Боже завдання. Але це не означає, що ми повинні лише розвивати свої людські прикмети досконалості. Бути святим – означає виявляти в сучасному світі Божу святість в особистому житті», – додав він.

Пригадуючи візит святого Папи 15 років тому до України, Глава Церкви додав: «Ми, згадуючи нині особу Папи, пригадаймо його слова: "Бути святим – можливо для кожного з нас". Навіть у сучасному світі, коли люди заперечують можливість бути святими, можна жити в повноті святості Божої любові. Не бійтеся бути святими, бо тільки тоді ми зможемо виконати всі інші життєві завдання, які стоять перед нами в наш час. Тоді ми збережемо гідність і святість, непорушність кордонів нашої Батьківщини і переможемо ворога, який попри всякі Божі й людські закони, є противником усього святого».

На його думку, проголошені Папою новомученики Церкви є не тільки «нашими заступниками і молільниками, а вони ніби надають святість нашому земному духовному життю, бо показують, що наше земне паломництво є тільки миттю порівняно з вічністю». Ми всі прямуємо до кінця нашого земного життя, і щоб цей кінець був вінцем вічної слави, ми повинні йти їхніми слідами. Бо вони вказують нам дорогу до святості, до Бога, до правди і життя.

Наприкінці Митрополит Ігор привітав Главу Церкви із 22-ю річницею ієрейських свячень, які він отримав із рук Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського. «Нехай Бог благословить вас рясними духовними дарами і здоров’ям», – побажав Митрополит.

На завершення командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади нагородив о. Івана Колтуна, настоятеля храму Успення Пресвятої Богородиці в с. Страдч, і двох волонтерів із Чикаго (США) нагрудними знаками – відзнакою командира згаданої бригади за внесок у підвищення обороноздатності і покращення матеріальної бази цієї частини.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next