АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ віддає український військовий флот під покров Матері Божої Неустанної Помочі

Субота, 03 липня 2021, 20:57
У першу неділю липня в Україні відзначається День Військово-морських сил України, а в Українській Греко-Католицькій Церкві святкують свято Матері Божої Неустанної Помочі. З огляду на це, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав виступив з ініціативою віддати в неділю, 4 липня 2021 року, український військовий флот під покров і ласкаве заступництво Матері Божої Неустанної Помочі.

Цього дня у храмах УГКЦ і в особистих молитвах згадуватимуть військовослужбовців і ветеранів ВМС України та членів їхніх родин, поручаючи їх особливій духовній турботі військових капеланів.

«Віримо, що сьогодні, у сповнений випробувань для нашого народу і його війська час, Мати Божа Неустанної Помочі щирим материнським серцем дослухатиметься до молитов українських матросів і їхніх командирів та залишатиметься для них надійним притулком і ласкавою провідницею крізь виклики і буремні хвилі повсякденної військової служби на благо України та її народу», – зазначають у Департаменті військового капеланства.

Історична довідка

Упродовж багатовікової історії боротьби за свободу нашого народу та незалежність і цілісність нашої держави добрим звичаєм українського війська стало шукати захисту та підтримки під покровом Пресвятої Богородиці. Саме їй, Божій Матері, воїни-християни довіряли власне життя, добробут своїх родин і майбуття України. Із синівським запалом незліченні ряди українських воїнів у розмаїтті загроз і непевних життєвих обставин глибокою особистою молитвою зверталися до Матері Спасителя, благаючи про відвагу та силу в бою, про зцілення для поранених, порятунок для полонених, вічний упокій для полеглих.

Нові покоління українських воїнів успадкували та зберегли як неоціненний скарб ті християнські чесноти, озброївшись якими, упродовж століть їхні відважні пращури боронили Україну – княжі дружини, запорізькі козаки, Січові стрільці, бійці Української Повстанської Армії та відважні захисники від нациських окупантів, а тепер і воїни АТО/ООС. Відтак сьогодні і надалі зберігається тісний і глибокий внутрішній зв’язок поміж сповненим віри серцем українського воїна та ласкавою опікою Пресвятої Богородиці, а яскравим свідченням цьому став той факт, що на державному рівні День захисника України відзначається саме у свято Покрову Пресвятої Богородиці.

Про ікону Матері Божої Неустанної Помочі

Із-поміж різних форм вшанування Пресвятої Богородиці в нашому народі особливої популярності набув культ Матері Божої Неустанної Помочі. 11 грудня 1865 року папа Пій ІХ передав оригінал чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі Згромадженню отців редемптористів. Завдяки праведному митрополиту Андреєві Шептицькому та місійній праці редемптористів, яких він запросив до України у 1913 році, Матір Божа Неустанної Помочі, прославлена в однойменній іконі, стала відомою і в нашому народі. Відтоді на її честь було зведено багато храмів, у 1927 році засновано Братство Матері Божої Неустанної Помочі, видано наукові праці, публікації, зокрема відомий твір бл. Василія Величковського «Історія чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі» та написано літургійні тексти.

Свого часу, святкуючи 150-літній ювілей вшанування Матері Божої Неустанної Помочі та спостерігаючи її ікону в храмах різних конфесій, а також у численних домівках вірян в Україні та поза її межами та зважаючи на поширення серед наших вірних її культу, Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся у Львові 3–12 вересня 2017 року Божого, установив свято Матері Божої Неустанної Помочі, а Предстоятель Церкви проголосив його щорічне святкування в першу неділю липня.

Департамент інформації УГКЦ
за повідомленням Департаменту військового капеланства УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next