АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в першу неділю Великого посту: «Ісус Христос приходить до нас сьогодні в образі українського воїна, біженця, пораненого»

Неділя, 13 березня 2022, 13:32
Сьогоднішнє Євангеліє починається з такої банальної, на перший погляд, фрази: «У той час вирішив Ісус піти в Галилею». Гадаю, у цей час, у час війни в Україні, Ісус вирішив піти до нас, до нашої домівки. Він сьогодні до нас приходить в образі нашого воїна, в образі біженця, в образі пораненого, в образі дитини, яка втратила тата чи маму.

Нині Христос є нашою надією, тим, хто торкається нашого серця і каже: «Вийди зі своєї зони комфорту і борони свою землю, роби все, що можеш, там, де ти є, щоб правда перемогла». На цьому наголосив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді в першу неділю Великого посту.

«Якщо ти воїн – борони країну, якщо ти вчитель – вчи дітей, якщо підприємець – роби все, щоб твоє підприємство працювало, давало прибуток державі і роботу людям. Якщо ти лікар – лікуй поранених. Якщо ти духовна особа – молися за свою Батьківщину, за свою Україну», – закликав Глава Церкви.

Чуючи сьогодні біблійні слова «Боже, а де Ти є?», переживаючи особистий пошук за Богом, питаємо і ми себе сьогодні: Боже, а де Ти є? «Сьогодні український народ питає, де є Бог, коли ворог убиває українських дітей? Де є Бог, коли щоночі на наші голови падають російські бомби і ракети? Де є Бог, коли ворог розбомбив навіть Святогірську лавру на Донеччині? Де Ти є, Боже?» – запитує проповідник.

«Гадаю, – каже він, – це глибокий крик молитви українського народу до нашого Бога і Творця. У нинішньому Євангелії ми маємо відповідь: Він є між нами – Бог, наш Спаситель, Син Божий і Цар Ізраїлю, Син Божий і Цар, який започатковує нове царство миру між нами».

Його вкотре, стверджує Предстоятель, засуджують на розп’яття ті духовні лідери, які виправдовують війну. Його вкотре розпинають у тілі українського народу ті, що вбивають той народ. Його вкотре продають ті, що торгують сьогодні Україною, намагаючись зберегти власну смоківницю, комфорт певної країни, яка не хоче бачити нас і думає, що врятує мир у себе, відмежовуючись від правди, що сьогодні відкривається перед очима всього людства.

«Христос сьогодні страждає в тілі України, страждає як Глава того Тіла, Церкви Христової», – каже Блаженніший Святослав.

«Я бачив тебе, як ти був під смоківницею…»

Глава УГКЦ просить вірних зрозуміти, що Господь бачить нас перед тим, як до нас звертається. Він бачить нас у нашому горі, Він є поруч, разом із нами. І тому дає нам надію побачити відкриті небеса ангелів Божих, як вони восходять і сходять на Сина Чоловічого.

«Хай ті відкриті небеса для України будуть нашою перемогою над ворогом. Хай ті відкриті небеса будуть миром над Україною. Хай ті відкриті небеса будуть нашим мирним і вільним від російських бомб і ракетнебом», – побажав Блаженніший Святослав. «Ісусе, – попросив проповідник, – будь разом із нами! Будь тим, у кому є наша надія і наша перемога. Бо Ти є Син Божий. Ти є наш Цар, за яким ми хочемо йти вперед».

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next