АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ у сороковий день після смерті Блаженнішого Любомира: «Для нас він був учителем гідності»

Неділя, 09 липня 2017, 16:02
9 липня в УГКЦ спогадують сороковий день після смерті великого батька і вчителя - Блаженнішого Любомира, Верховного Архиєпсикопа-емерита УГКЦ. Того дня у крипті Патріаршого собору, де поховано Блаженнішого Любомира, було відслужено Панахиду.

У недільній проповіді цього дня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що саме цими днями ми стараємося зберегти його духовну спадщину, пригадати всі особисті відчуття і переживання від спілкування з ним.

«З цього приводу прагну пригадати вам подію, яка відбулася в Римі на початку 90-х років. Блаженніший Любомир, а тоді ще отець-архимандрит, настоятель монастиря Студійського уставу, брав участь в одній міжнародній конференції, − поділився споминами про Блаженнішого Любомира його наступник. − Цікаво, сьогодні ніхто не пам’ятає, про що він говорив. Але я пригадую, коли він завершив своє слово, біля мене сидів делегат із Південної Африки. І коли він почув його виступ, то сказав таке: «Це людина, яка має гідність».

Посилаючись на слова із Євангелія цієї неділі, проповідник наголосив, що Блаженніший Любомир був для нас учителем гідності. «Він допомагав кожному, хто був поруч із ним, відкрити особисту гідність. Гадаю, кожен, хто мав щастя спілкуватися з ним, може засвідчити, що біля нього всі починали зростати в гідності дітей Божих. Він сам ніколи ні перед ким не прогинався. Він із гідністю спілкувався з могутніми світу цього. А для всіх нас він був закликом до гідності, учителем гідності, виховував усіх нас гідними людьми», − зазначив архиєрей.

«Звідки в нього була ця позиція гідної людини?» − поставив запитання Глава УГКЦ. Він жив у Бозі, а Бог жив у ньому. Він відкрив для себе Бога як джерело своєї гідності. Він вчив, що Бог – наш Батько, який не просто дає нам особисту гідність, а її поважає. Він шанує в нас те, що дав, як свій дар.

«Коли розпочалася Революція гідності, він сказав такі слова: «Гідна людина є великою небезпекою для всіх диктаторів. Вона небезпечніша за голодну людину, бо голодного можна нагодувати, а гідну вільну особу можна тільки вбити». Тому багато хто вбачає в його особистій позиції, у його служінні як християнина, як єпископа своєї Церкви громадянина своєї держави, вчителя гідності й натхненника Революції гідності», − сказав Предстоятель УГКЦ.

«Блаженніший Любомире, випроси в Бога дару гідності для кожного українця. Лише тоді ми самі себе будемо поважати і нас будуть поважати у світі, коли віднайдемо свою гідність у Христі», − мовив Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next