АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Уневі: «Церква ніколи не може бути державною, а завжди має бути державотворчою»

Середа, 29 серпня 2018, 01:24
Дякуємо митрополитові Андреєві за 120-річчя відновлення Студійського монашества в УГКЦ, яке збігається зі століттям національно-визвольних змагань, століттям відновлення Української державності… Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у проповіді до вірних 28 серпня 2018 року, на Успіння Пресвятої Богородиці, під час прощі до Унівського монастиря.

Сьогодні, сказав у своїй проповіді Блаженніший Святослав, ми святкуємо Успіння Божої Матері – свято, яке начебто є підсумком і завершенням всієї історії спасіння, яка описана в Новому Заповіті, підсумком нашого літургійного року. Бо сходячи із землі на небо у своєму Успінні, будучи взятою на небо з душею і тілом, цього дня наша Небесна Мати сяє у всій своїй красі красою Богоматеринства.

«Це свято, постать Пречистої Богоматері, яка сходить на небеса, є наче іконою Церкви Христової. Христова Церква, щоб зрозуміти, якими є її завдання, місія, покликання, природа, сьогодні вглядається у постать Пречистої Діви Марії», – відзначив проповідник.

Архиєрей зауважив, що ми сьогодні маємо в центрі уваги українського суспільства питання ролі української Церкви в будівництві справедливої вільної держави. І сьогодні Пречиста Діва у своєму Успінні відповідає нам на ці наші глибокі питання.

Говорячи про роль Церкви в суспільстві, Глава Церкви відзначив, що Христова Церква, яка готує своїх дітей до життя вічного, завжди зі своєї природи є державотворчою. Чому? Тому що закладає фундаменти справедливого суспільства, яке крокує по землі, вдивляючись у вічність. Пригадує усім дітям цієї держави, що ми на землі є подорожуючі, а небесного шукаємо. Тому Церква ніколи не може і не повинна бути Церквою державною. По-іншому вона стає в'язнем земних, політичних проектів, намірів, а часом і боротьби».

Місія Церкви в державі, наголошує Глава УГКЦ, надавати їй можливість бачити вже присутнього між нами тут нашого Спасителя і початок у нашому житті Небесного Царства.

І коли ми, за його словами, в нашому буденному житті питаємо себе, кому можна вірити, кого можна слухати, пригадаймо собі слова Символу віри, де є слова: Вірую в єдиного Бога Отця.

«Церква завжди намагалася бути осердям освіти і науки… Наші обителі, наші монастирі завжди були осердям соціального служіння. Завжди, коли життя ставало нестерпним, тяжким, коли людям бракувало найнеобхіднішого, вони завжди спішили до наших монастирів. Бо там знаходили захист. Знаходили те, чого світ не міг їм дати», – зауважив проповідник.

І сьогодні, каже Предстоятель УГКЦ, Церква спішить туди, де найбільше є страждання, несе полегшення і навіть земний хліб тим, які сьогодні його не мають.

Але, як вважає Блаженніший Святослав, Церква не є інституцією лише соціального служіння. Бо служінням ближньому, цією дияконією виявляє служіння, яке сам Бог чинить сьогодні щодо своїх людей. Бо сам Бог є джерелом нашого життя і Він дбає, щоб нам у тому земному житті нічого не забракло.

«Ця правда про суть завдання і покликання Христової Церкви, яке сьогодні нам об'являє наша Небесна Мати, відкриває нам так само суть покликання, місію монашества в Христовій Церкві», – сказав проповідник.

За словами Блаженнішого Святослав, цією Літургією ми хочемо подякувати Господу Богу, а також праведному митрополитові Андреєві за 120-річчя відновлення Студійського монашества в УГКЦ.

«Як цікаво, – звернув увагу проповідник, – ця дата збігається зі століттям національно-визвольних змагань, століттям відновлення столітньої державності. Так виглядає, що митрополит Андрей своїм пророчим оком передбачав, що для того, аби українці насмілилися на те, щоб бути вільними у своїй вільній державі, потребують найперше відродити фундамент, яким є монаше життя».

Бо це до монахів і монахинь, вважає Предстоятель, спішать по своїх життєвих стежках люди, аби з небесної перспективи побачити своє земне життя. «Проща до обителі, зустріч з монахами допомагають нам побачити наше особисте життя цілком з іншої перспективи. І не просто знайти вихід, а піти тою дорогою, яка є дорогою правди і життя. Тому то Пречиста Діва Марія, яку ми вшановуємо в іконі Унівської Богородиці і зветься Одигітрією – та, яка вказує нам справжню дорогу», – наголосив він.

Глава УГКЦ запросив усіх прочан подивитися на своє особисте життя, свої проблеми з божественної перспективи. «Відчуймо, – закликав проповідник, – що наше наближення до Бога відкриває нам інший «безвіз», – відкриває нам можливість не просто спілкуватися з Богом, а ввійти в обійми нашого Спасителя, в яких сьогодні спочиває Пречиста Діва Марія».

Також Блаженніший Святослав подякував Богові за дар 1030-ліття Хрещення Русі-України.

Під час Літургії вірні стали свідками свячення на диякона Даниїла Ґаладзи, українця, який народився в Канаді, а зараз працює в Патріаршій курії УГКЦ і є викладачем Київської духовної семінарії.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next