АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ: «Великий піст – нагода переосмислити нашу вірність по відношенню до Бога, до ближнього і до себе самого»

Неділя, 11 квітня 2021, 17:26
Запитаймо себе сьогодні: наскільки я є вірним у молитві? Чи я молюся кожного дня? Наскільки я є вірним у тих маленьких речах, які я обіцяв Богові на початку цього посту? Наскільки я є вірним в усьому тому, що для мене є найважливішим у моєму житті? Наскільки я є вірним своєму християнському покликанню? Задуматися над цими запитаннями закликав вірних Отець і Глава УГКЦ під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового у четверту неділю Великого посту.
Зображення 1 / 16 Використовуйте клавіші для перегляду

У проповіді Блаженніший Святослав звернув увагу слухачів на разючу різницю між двома синами, про яких розповідає євангелист Марко в сьогоднішньому уривку про зцілення біснуватого юнака (Мк. 9, 17-31): «З одного боку, ми бачимо Сина Божого, який, сповняючи Божу вірність людині, прийшов, щоб не просто почути чи промовити до людини, а вилити на неї Боже милосердя. З іншого – сина, про якого говорить бідний батько, що він є повний духа злого».

Проповідник зауважив, що те зцілення, про яке чуємо сьогодні, насамперед торкається серця батька, а потім вже – самого сина.

«Віра – це здатність людини сприйняти Боже Слово, сприйняти Його присутність і силу у своє особисте життя, а відтак – це здатність виявити її у своїх стосунках до Бога та ближнього. Лише тоді, коли батько просить оздоровлення від невірства, його син стає здоровим», – пояснив Блаженніший.

Глава УГКЦ звернув увагу і на те, що час Великого посту є вдалим моментом, щоб кожен з нас зміг перевірити, наскільки він є віруючою людиною, а також переглянути в якому стані є його віра.

Бо дуже часто, – каже архиєрей, – ми страждаємо на подібну недугу – хворобу глухого і німого духа. Ми часом є глухі по-відношенню до Бога. Зокрема, в сьогоднішніх обставинах вимушеної самоізоляції ми починаємо страждати на подібного німого і глухого духа, який є духом відокремлення, ізоляції людини від Бога і ближнього.

Плодом такої ізоляції, такого виду невірства, за його словами, є нездатність керувати самим собою. Тому так часто сучасна людина, яка втручає духовні і моральні орієнтири схильна кидатися в крайнощі.

 

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква - Ukrainian Greek Catholic Church Неділя, 11 квітня 2021 р.

 

Блаженніший Святослав закликав переосмислити свою особисту вірність по-відношенню до Бога, до ближнього і до себе самого.

«Ми знаємо, що молитва  і піст – це два способи оздоровлення. Молитвою ми оздоровлюємо наш стосунок по відношенню до Бога, а постом – наш стосунок по відношенню до себе самих. Ми вчимося керувати самі собою, своїми похотями, думками, бажаннями, рішеннями, думками і ділами. Тому й каже Христос, що той вид духу невірства можна вигнати молитвою і постом», – додав Глава Церкви.

«Нехай сьогоднішня подія, про яку ми чуємо у Євангелії, станеться зі мною і з вами в сучасному моменті життя й історії. Нам так важливо відчути, що зараз, у момент великого страху і розгублення людства, Бог є вірним, Він є поруч і є з нами. Просімо в час великопосного подвигу, щоб Господь Бог поміняв у нас духа невірства, рабства, духа, який не дає молитися, читати Святе Письмо, слухати Бога, на Духа Святого, який зціляє людські стосунки і робить нас знову повноцінними і гармонійними особами», – закликав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next