АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ взяв участь у презентації книжки «Андрей Шептицький» професора Володимира Сергійчука

Четвер, 01 жовтня 2015, 21:06
Відомий український історик Володимир Сергійчук, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка презентував у Києві книжку «Андрей Шептицький» із серії «Українські державники».

У презентації, яка відбулася в стінах червоного корпусу Університету Шевченка, узяв участь Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав та велика кількість студентів і викладачів вузу.

Історик пояснив, чому він відніс праведного митрополита Андрея Шептицького до когорти українських державників. «Та тому що він із перших кроків своєї діяльності думав про Україну. Він за прикладом Михайла Кричевського (полковника часів Хмельниччини), за прикладом Станіслава Морозенка, за прикладом Володимира Антоновича повертається зі спольщеного роду до українства. Але чому Митрополит піднявся вище за своїх цих попередників? Бо він зрозумів, яким шляхом має йти Україна, щоб не прийти до Росії. Тому він повертається не до православ’я, як це зробили вони, а до Греко-Католицької Церкви, яка вже на кінець ХІХ століття засвідчила, що працює для українського народу і що стала національною Церквою українського народу», – сказав пан Володимир.

«Шептицький – великий державник і муж, який був готовий з самого початку на самопожертву, навіть власного життя. Андрей Шептицький – видатний державник також і тому, що розумів значення «освічений українець» і усе робив для того, аби українці здобували освіту», – зазначив він.

Під час написання книжки історик працював з архівними документами, зокрема й з тими, які були відриті до доступу лише недавно. На переконання історика, постать Андрея Шептицького – не Галицька постать. «Це всенаціональна постать. Навіть більше, це постать світового рівня. Наш народ у ХХ столітті для світу дав такого мудрого діяча, людину, яка взяла на себе не тільки духовний промінь народу, це людина, за якою йшли всі ті, хто хотів будувати Українську Державу. Це філософ і великий мудрець», – стверджує науковець.

Він розповів, що коли митрополит Андрей був навесні 1917 року в Києві в Будинку Центральної ради, члени Центральної ради запитали його, що потрібно зробити для того, аби Україна стала вільною. Він сказав: «Треба розірвати з Росією, тоді буде самостійна Україна». Це було сказано у травні 1917 року, і ми бачимо, яка ситуація склалася сьогодні. …Коли він тоді сидів у залі Центральної ради, то голова першого уряду Володимир Винниченко сів до нього спиною, мовляв, що може сказати Галицький Митрополит. Але через два роки Володимир Винниченко заявив, що треба створити свою помісну Церкву, а на її чолі поставити Шептицького і Церква хай буде Греко-Католицька, бо православіє завело нас під Москву. Це були слова Винниченка», – розповів історик.

Працюючи над цією книжкою, науковець відвідав українську діаспору на різник континентах, щоб побачити, яку працю в збереженні їхньої української ідентичності, зробив багато років тому Митрополит Андрей. «Митрополит Шептицький ще коли став єпископом, зрозумів, що треба рятувати українців, які роз’їхалися по світі, від асиміляції. І він працював над тим, аби українські діаспори не зникли. І те, що ми маємо потужну українську твердиню по всьому світі, де є храми Греко-Католицької Церкви, це заслуга Митрополита Шептицького», – додав історик.

Глава УГКЦ подякував історику Володимирові Сергійчуку за його працю. Блаженніший Святослав був першим, хто прочитав книжку. «Пишучи цю книгу, – відзначив Предстоятель, – пан Володимир зумів поєднати дві цікаві риси. З одного боку, наукову педантичність і точність у роботі з архівних матеріалів. З другого боку – здатність цікаво мовити. Тобто поєднав науковий і публіцистичний стилі. Навіть більше, пан Володимир не ідентифікує себе прямо з Українською Греко-Католицькою Церквою і це ще більше додає йому об’єктивності в усьому тому, що він пише і говорить про митрополита Андрея Шептицького.

Блаженніший Святослав, звертаючись зокрема до студентів, запросив усіх прочитати книжку. «Обіцяю вам, не пожалкуєте. Сподіваюся, що слово про Андрея Шептицького, яке виходить у серії «Українські державники», дасть можливість вам, молодій еліті українського народу, відкрити для себе великого будівника українського народу», – побажав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next