АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ відкрив у Києві наукову конференцію до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького

П'ятниця, 30 жовтня 2015, 10:58
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви відкрив у Києві Міжнародну наукову конференцію до 150-річчя митрополита Андрея Шептицького «Як будувати Рідну хату» — погляд з ХХІ століття.

Як будувати рідну хату? «Гадаю, – сказав Предстоятель у своєму вітальному слові, – це запитання ставить перед собою кожен українець. І під цієї рідною хатою розуміємо не лише свою домівку, не лише свою сім'ю. Ми розуміємо, що нашою спільною рідною хатою є Українська Держава. І будувати рідну хату – означає будувати державницьку свідомість українського народу, будувати його вільну і незалежну державу».

За його словами, фраза про рідну хату належить генію і мудрості митрополита Андрея Шептицького. Можливо, ця фраза показує, як його дух перевершує обставини певної історичної епохи... «На жаль, – вважає Блаженніший Святослав, – митрополит Андрей сьогодні для більшості українців залишається великим і незнаним. Але він, безперечно, є одним із найбільших державотворців українського буття, зокрема у ХХІ столітті. Тому так важливо нам усім побачити, як він відповів на це питання: як будувати Рідну хату?».

Блаженніший подякував усім тим, хто організував цю наукову конференцію, і тим, хто прийшов сюди з глибокими науковими дослідженнями, «які справді намагалися увійти в епоху, в історичний період, в якому жив і творив митрополит Андрей для того, щоб винести з цієї наукової праці перли, які хочуть нам роздати».

На погляд Глави Церкви, конференція лягає дуже важливою стрічкою на канві відзначення 150-річчя з дня народження праведного митрополита Андрея. Зокрема, вона є важливою нотою фінального акорду Року митрополита Андрея у нашій Українській Греко-Католицькій Церкві, зокрема в контексті цього тижня митрополита Андрея в Києві, який ми всі разом тут переживаємо.

Для всіх нас, відзначив Предстоятель, ці дати і ця конференція є гарною нагодою пізнати постать праведного митрополита Андрея. Через нього пізнати вічні істини будівництва. Бо тих, хто вміє руйнувати, є дуже багато. А тих, які вміють будувати, на жаль, дуже мало.

«Бажаю всім нам, щоб ця наукова конференція була ще однією цеглинкою у справі будівництва нашої Церкви, будівництва життя нашого народу, а відтак у справі творення української вільної незалежної держави. Нехай праведний Митрополит буде між нами. І коли ми матимемо якесь запитання, на яке навіть науковці не зможуть дати відповіді, просімо його, щоб допоміг нам зрозуміти його думку, його серце. А через нього Дух Святий просвічує всіх нас, а Божественна благодать спочиває на тих, які шукають правду і Божу мудрість», – побажав Блаженніший Святослав.

Фото прес-служба Київської архиєпархії

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next