АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ в Івано-Франківську: «Я сьогодні побачив дитину, яку декілька днів тому викинули на сміття»

Вівторок, 01 червня 2021, 07:00
Хочу, щоб усі почули про цінність життя дитини. З таким закликом з нагоди Всесвітнього дня захисту дітей звернувся Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час брифінгу в дитячій клінічної лікарні Івано-Франківська.

«Крокуючи палатами, – сказав Предстоятель, – я запитував себе, що Церква може зробити, зокрема для того щоб сучасна культура, сучасний світ відчували цінність людського життя? Бо людське життя, на жаль, знецінюється».

Глава Церкви наголосив, що хотів би насамперед привернути увагу суспільства і світу, усієї Церкви до життя і здоров’я дітей.

«Дитина з певними вадами, навіть тяжкими, має право на життя і здоров’я. Ніхто з людей не сміє брати на себе відповідальність вирішувати, хто має жити, а хто – вмерти. Цінність людського життя є найвищою», – відзначив Блаженніший Святослав.

Він розповів, що в римських катакомбах є дуже багато поховань дітей. «Колись я думав, що це була така висока дитяча смертність. Мені сказали, що це не так. Просто в староримській культурі життя дитини нічого не вартувало. Якщо дитина була не цілком повноцінною, її просто викидали, а християни тих дітей підбирали, виходжували, і коли було потрібно, ховали, навіть якщо це були нехрещені діти. Тому так багато є поховань маленьких дітей серед християнських цвинтарів перших століть християнства», – розповів Глава Церкви.

Друга річ, підкреслив Блаженніший, держава потребує особливої уваги, політики, щоб підтримати українську сім’ю. «Питання сім’ї у структурах виконавчої влади є лише у відповідальності Мінсоцполітики... Але ми не маємо окремого органу виконавчої державної влади, який би займався просімейною політикою. Я сьогодні побачив дитину, яку декілька днів тому викинули на сміття. Ця новина облетіла всю Україну. Як? В Івано-Франківську хтось викинув дитину на смітник?.. Ми мусимо звернути увагу суспільства і влади, що потрібна окрема державна політика, щоб підтримати сім’ю», – наголосив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також розповів, що мріє про те, аби Україна підписала контракт з ватиканською дитячою клінікою Дитятка Ісуса (Bambino Gesù), адже дуже багато українських дітей «оббивають там італійські пороги».

«Я говорив з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем на цю тему і думаю, що певні кроки будуть зроблені – щоб, наприклад, був майданчик обміну досвідом, щоб італійські лікарі ватиканської лікарні могли приїхати до України, а наші діти були повноправними пацієнтами з правом на лікування, а не людьми другого, третього сорту. Я сподіваюся, що якесь зрушення в цьому напрямку буде», – сказав Предстоятель.

Ще одна річ, яку може зробити Церква, – організовувати волонтерів. «І вони вже підтримують вашу лікарню. Мені було приємно зустріти їх на сходах в онковідділенні. Усі структури соціального служіння Церкви у вашому розпорядженні. Соціальне служіння, дияконія є виявом нашої християнської віри», – додав духовний лідер.

Читайте також: «Нехай усі ваші ангелятка будуть здорові»: Блаженніший Святослав відвідав Івано-Франківську обласну дитячу клінічну лікарню

Крім того, він звернув увагу на медичне капеланство. Служіння медичного капелана, за його словами, – це не лише богослужіння. Він мусить стати поруч із тими, хто є в складних обставинах і не знає, як далі жити. Це стосується хворих, їхніх родин, а також і лікарів. В УГКЦ, розповів Блаженніший Святослав, існує ціла структура постійного виховання медичних капеланів, щоб вони розуміли, у якому середовищі перебувають.

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Дмитро Дем’янів

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next