АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ заохочує відвідати унікальну виставку «За волю України», яку сьогодні відкрили в Києві

П'ятниця, 20 серпня 2021, 16:10
Ця виставка – приклад унікальної співпраці між Українською державою та громадськими й церковними інституціями в ім’я збереження нашої національної пам’яті. Кожен, хто цими днями приїде до Києва, має її відвідати. На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, сьогодні, 20 серпня 2021 року, під час урочистого відкриття українсько-американської експозиції «За волю України» в Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Триватиме вона до 31 травня 2022 року.

У відкритті виставки взяли участь: Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, владика Агапіт Гуменюк, секретар Київської митрополії ПЦУ, а також п. Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України, п. Іван Ковальчук, генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, п. Богдан Губський, голова фонду «Україна – ХХІ століття», п. Любов Волинець, кураторка Українського музею та бібліотеки у Стемфорді, п. Лідія Ткачук, президентка Українського Національного музею в Чикаго, діячі культури, працівники музеїв і науковці.

У вітальному слові Блаженніший Святослав зауважив, що виставка відкривається в контексті святкування 30-річчя відновлення незалежної Української держави. У цей час, каже він, всі дороги українського світу ведуть до Києва – приїжджають діти українського народу з різних куточків світу: Північної і Південної Америки, Австралії, Західної Європи, навіть із Росії та Казахстану.

«У контексті такого всесвітнього паломництва на святі київські гори ми сьогодні переживаємо унікальну подію, під чаї якої багато що діється вперше. Ми сьогодні відкриваємо виставку з дуже промовистою назвою – "За волю України". Вперше за 100 років сюди, на київські гори, повертаються унікальні експонати, збереженні в наших музеях, українських інституціях у різних куточках США», – сказав Предстоятель.

За словами Глави УГКЦ, найдорожчі пам’ятки наших національно-визвольних змагань невипадково були збережені саме в музеях української діаспори. Адже, коли люди змушені були покинути рідну землю, вони брали зі собою найдорожче. «За кожним із цих експонатів стоїть історія конкретної людини, її долі, долі її сім’ї», – зауважив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав подякував усім організаторам виставки і побажав, щоби вона промовила так, щоб гасло «За волю України» стало сенсом сучасного державного, національного й церковного буття українців.

Після завершення урочистого відкриття виставкового проєкту учасники заходу мали змоги першими оглянути представлені експонати.

Довідка

Українсько-американський виставковий проєкт «За волю України» представляє унікальні артефакти з 20 музеїв, архівів та бібліотек України і США й розповідає про яскраві та маловідомі сторінки періоду Визвольних змагань (1917–1921), зокрема про історію уніформи відродженого українського війська початку ХХ ст.

Уперше не тільки за 30 років незалежності України, а й понад 100-літню історію української діаспори в музейній виставці в Україні беруть участь п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітницьких українських інституцій США: Український музей і бібліотека у Стемфорді, Український національний музей у Чикаго, Український музей у Нью-Йорку, Українська вільна академія наук у США й Український історичний та освітній центр, Музей імені патріарха Мстислава в Сомерсеті.

250 артефактів охоплюють період 1923–1944рр., висвітлюють ґенезу однострою періоду Українського січового стрілецтва, Української Центральної Ради, УНР, ЗУНР, правління гетьмана Павла Скоропадського, Директорії УНР. Більшість ніколи не оприлюднювалася, невідома не лише широкому загалу, а й вузькому колу фахівців.

Більше фото з відкриття виставки «За волю України» – тут.

Департамент інформації УГКЦ
фото: о. Тарас Жеплінський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next