АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ запевняє, що Церква майбутнього не буде музеєм

Середа, 30 березня 2011, 11:16
В УГКЦ розвиватимуть ухвалену Синодом у 2006 році стратегію, коротко сформульовану гаслом «Святість об’єднаного Божого люду». Про це Глава УГКЦ Блаженніший Святослав сказав під час своєї першої як Предстоятеля УГКЦ прес-конференції у Києві. «Це дуже гарне гасло, конкретизоване у певних чітких позиціях», - зазначив Глава Церкви...

В УГКЦ розвиватимуть ухвалену Синодом у 2006 році стратегію, коротко сформульовану гаслом «Святість об’єднаного Божого люду». Про це Глава УГКЦ Блаженніший Святослав сказав під час своєї першої як Предстоятеля УГКЦ прес-конференції у Києві.

«Це дуже гарне гасло, конкретизоване у певних чітких позиціях», - зазначив Глава Церкви, пригадавши, що на минулому Синоді у вересні 2010 року ієрархи УГКЦ сформували команду з кількох єпископів, серед яких був він, майбутній Предстоятель Церкви.Ця команда мала завдання визначити, «якою ми хочемо бачити нашу Церкву через десять років».

«Ми хотіли якось конкретизувати десятирічний план розвитку діяльності нашої Церкви. І ми це зробили. А пізніше, буквально напередодні Синоду, створили іншу групу, яка мала розробити конкретні механізми, що це наше побожне бажання і прагнення втілити в життя», - розповів Блаженніший Святослав.

Зі слів Глави УГКЦ, своє бачення майбутнього церковні стратеги згрупували у три напрямки розвитку – душпастирську, євангелізаційну діяльність, адміністрування та географічну присутність.

У царині душпастирської, євангелізаційної діяльності Предстоятель Церкви акцентує увагу на проповіді Божого Слова, роботі з молоддю, освіті й вихованні майбутнього духовенства, а також на питанні інкультурації: «Найперше, це питання проповідування Божого Слова. Цекровною мовою це називається євангелізацією, тобто ми хочемо бути собою, бути справді живою Христовою Церквою, яка ставить собі за мету донести Добру Новину, Євангельську Благовість до кожної людини, до якої нас посилає Господь Бог», - сказав Блаженніший Святослав.

Першоієрарх УГКЦ зазначив, що уділятиме особливу увагу молоді і пригадав у зв'язку з цим свій досвід роботи в Аргентині: «Вся наша діаспора сьогодні стурбована майбутнім своєї молоді, яка перебуває під впливом різноманітних асиміляційних процесів.  Однак мені якось вдавалося збирати багато молодих людей на різних конгресах. Молодь очікує від Церкви відповіді на ті конкретні запитання, які її сьогодні хвилюють. Ми повинні дати їм певні орієнтири», - наголосив Глава УГКЦ.

Питання освіти і виховання майбутнього духовенства Блаженніший Святослав бачить пріоритетом як сьогодення, так і майбутнього, а увага до питання інкультурації, за словами Глави УГКЦ, була його особистим внеском у розвиток стратегії Церкви: «Можливо, через те що я потрапив свого часу в латиноамериканську культуру і запитував себе, що означає бути східним християнином в Південній Америці, - зауважив Глава УГКЦ. - Та культура дуже потребувала скарбу віри і духовної традиції, які ми маємо у візантійській східній духовності. Ми, як Церква, що є спадкоємницею місії апостолів слов’ян Кирила і Методія, які були великими перекладачами і Святого Письма і Літургії, маємо надзвичайне завдання сьогодні продовжувати цей переклад, щоб ми могли молитися правильно і англійською, і іспанською, і португальською, і українською мовами», - сказав Блаженніший Святослав.

На думку Глави Церкви, так само і в Україні сучасна людина часто не розуміє «старих, заяложених слів», тому ці слова треба їй представити по-новому, щоб Церква не видавалася їй музеєм. «Один хлопчина з провінції Місіонес  сказав мені так: «Знаєте, Владико, якщо Церква є музеєм, який дуже гарно зберігає культурні експонати минулого, то  туди можна прийти раз на рік, як і в кожен інший музей, але жити в музеї… ну, це вже вибачте», - пригадав Блаженніший Святослав і наголосив на важливості того, щоб Церква була живою і мала здатність передати своє вчення мовою сучасної людини.

«У час моєї співпраці з Блаженнішим  Любомиром я дістав від нього завдання формувати виконавчу вертикаль церковної структури, те, що ми називаємо Курією, - сказав Глава УГКЦ,  говорячи про другий напрямок стратегії Церкви – адміністрування. - Якщо ми, єпископи на Синоді, будемо приймати чудові рішення, а в нас не буде ефективної виконавчої вертикалі, яка допоможе синодальні рішення втілити в життя, то це залишиться на рівні декларації побожних добрих намірів, але буде далеким від реального життя наших вірних, наших парафій і наших громад у всьому світі», - наголосив Блаженніший Святослав.

Як підкреслив Глава УГКЦ, Церква, яка розкидана по всьому світі, потребує єдиного центру: «Курія сьогодні вже є в Києві, вона розбудовується, і такий центр адміністрування має бути дуже ефективним. Тепер ми вивчаємо  досвід сучасного менеджменту, в який спосіб бути найбільш ефективними, але водночас найдешевшими… Очевидно, що адміністрація має послужити душпастирській місії», - зазначив Першоієрарх УГКЦ.

У третій стратегічній складовій - питанні географічної присутності Церви, Глава УГКЦ вважає з необхідне «йти за нашими вірними»: «Так сталося, що наша Церква була рознесена (внаслідок еміграційних та депортаційних процесів) по всьому світі, і ось сьогодні ми намагаємося йти за нашими вірними, щоб надати їм душпастирську опіку», - сказав Блаженніший Святослав.

Як відзначивив Глава Церкви, у майбутньому УГКЦ має дати належну відповідь глобалізаційним викликам: «У певних регіонах світу ми вже маємо свої структури, завдяки яким можемо опікуватися нашими вірними. Однак, наприклад, ми сьогодні знаємо, що наші вірні є не лише в Австралії, а й у Південній Африці. Виникає запитання: «Господи, а де наші вірні будуть ще через десять років? Отож куди нам потрібно буде йти, куди скеровувати свої ресурси - людські, інтелектуальні, фінансові?». Як готуватися до тих процесів, які ми називаємо одним словом – глобалізація? Тому в доброму сенсі потрібно вміти на ці всі процеси належним чином відповідати», - сказав Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї установчої прес-конференції у Києві.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next