АКТУАЛЬНО

Глава УГКЦ зустрівся з Президентом Зеленським і обговорив важливі для України питання

Середа, 28 квітня 2021, 17:46
Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав 28 квітня 2021 року зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським та обговорив низку важливих для України питань.
Фото: Офіс Президента України Фото: Офіс Президента України Фото: Офіс Президента України Фото: Офіс Президента України

У зустрічі з Главою Держави також узяли участь митрополит Епіфаній, Предстоятель Православної Церкви України, та митрополит Онуфрій, Предстоятель Української Православної Церкви.

На початку зустрічі Президент висловив співчуття Блаженнішому Святославу з приводу втрати мами.

На правах головуючого від імені ВРЦіРО Глава УГКЦ подякував за те, що відбувається спілкування з Президентом і що держава трактує релігійну спільноту як партнерів.

Пан Зеленський заявив, що паралельно з цією зустріччю відбувається зустріч тристоронньої контактної групи, на якій мова йде про відновлення режиму припинення вогню і про обмін заручниками перед Пасхою. Президент попросив, щоби Предстоятелі, зі свого боку, підтримали ці ініціативи, зокрема у звільненні заручників.

Блаженніший Святослав від імені УГКЦ і ВРЦіРО висловив абсолютну підтримку припиненню вогню. Предстоятель пригадав, що Рада Церков видала звернення про пасхальне перемир'я, у якому окремо звернулася до всіх тих, у чиїй владі і компетенції є зупинити обстріли. Так само було звернення до міжнародної спільноти щодо підтримки України. Особливо актуально це було з концентрацією російських військ на кордоні з Україною. Тут Україна розуміє, що немає військового розв'язання цього питання.

Другою темою було святкування Пасхи в умовах пандемії. За словами пана Зеленського, спостерігається тенденція зменшення захворювання на Covid-19, але є побоювання, що після Великодня може настати четверта хвиля пандемії. Тому треба все зробити, аби святкування не спричинили спалаху хвороби.

Блаженніший Святослав відзначив, що вже звернувся до вірних, закликавши спільними зусиллями зробити все, щоб Великдень був радісний і не спричинив погіршення епідеміологічної ситуації, аби потім ніхто не оплакував своїх рідних.

Читайте також: «Зробімо разом усе, щоби цей Великдень був радісний», – Глава УГКЦ розповів про правила святкування цьогорічного Великодня

Глава УГКЦ додав, що люди потребують свята. «В умовах суворого карантину, в умовах пандемії росте відчуття дискомфорту, яке потім виливається в агресію, а відтак трапляється багато самогубств. Тому душпастирська опіка – це не лише окроплення свяченою водою якихось предметів, це супровід людей, допомога їм пережити ці складні драматичні моменти. Тому люди потребують свята. Ми намагатимемося зробити все, щоби воно було безпечним. Ми вже маємо такий досвід», – наголосив Предстоятель.

Третьою темою зустрічі була вакцинація. Президент попросив, щоби лідери Церков підтримали цей процес і пояснювали людям необхідність вакцинації.

Глава УГКЦ до цього додав, що кожна конфесія має свій погляд, але на рівні ВРЦіРО було досягнуто консенсусу щодо вакцинації. Суть цього звернення полягає в тому, що вакцинація має бути доступною, безпечною і добровільною.

«Найкращий приклад – це особистий. Тому я провакцинувався», – сказав Блаженніший Святослав Президентові України.

Глава Церкви подякував, що держава прирівняла священнослужителів до соціальних працівників і дала їм можливість вакцинуватися в другому етапі.

Ще однією темою було святкування 30-ліття Дня Незалежності. Пан Зеленський висловив сподівання, що у Святій Софії буде спільна молитва з Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій. На святкування запрошено також Вселенського Патріарха Варфоломія.

Блаженніший Святослав відзначив, що це наша традиційна молитва і ми завжди молимося за Україну, зокрема в День Незалежності. «Сподіваюся, що це свято буде належним чином пережите і відсвятковане», – додав він.

Духовний лідер побажав Президентові радості у Пасхальні дні і щоб він отримував тільки добрі новини.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next