АКТУАЛЬНО

Глави Східних Католицьких Церков зустрілися з Папою Римським

Четвер, 21 листопада 2013, 15:05
«У ваших особах бачу ваші Церкви і бажаю, насамперед, запевнити свою близькість і молитви за стадо, яке Господь Ісус довірив кожному з вас», – цими словами Папа Франциск привітав Патріархів та Верховних Архиєпископів Східних Католицьких Церков під час спеціальної аудієнції, присвяченої становищу цих Церков. У зустрічі, яка відбулася у четвер, 21 листопада 2013 року, в Апостолькому палаці, взяв участь також Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук).

Святіший Отець зазначив, що це вперше він має нагоду провести таку зустріч з Отцями і Главами Східних Католицьких Церков, та побажав, щоб Святий Дух «підказав, чого ми повинні навчитися та що впровадити в життя, аби вірно служити Господеві, Його Церкві та всьому людству».

Папа пригадав слова свого попередника Венедикта XVI, якими той у Апостольському повчанні «Ecclesia in Medio Oriente» описав постать Глави Церкви: «Ви, – сказав він, – чуйні сторожі сопричастя та слуги церковної єдності», яка віднаходить свою повноту «у непохитній єдності з Єпископом Рима», закоріненій у ecclesiastica communio (церковному сопричасті), отриманому після обрання. А включення через сопричастя до Христового Тіла повинно сприяти усвідомленню обов’язку «зміцнювати єдність та солідарність».

Далі Вселенський Архиєрей представив критерії того, що є необхідним, аби «свідчення було вірогідним». Для цього слід завжди шукати «праведності, побожності, віри, любові, терпеливості, лагідності». Це вимагає «поміркованого стилю життя за прикладом Христа», як також «невтомної ревності та братньої і батьківської милосердної любові», якої від Глави Церкви очікують єпископи, священики та вірні, особливо, коли живуть в умовах суспільного виключення.

«Маю на увазі, насамперед, – сказав Святіший Отець, – наших священиків, які потребують розуміння та підтримки, також і на особистому рівні. Вони мають право отримувати наш добрий приклад у речах, що стосуються Бога та кожної іншої церковної діяльності. Очікують від нас прозорості в управлінні майном та турботливого дбання про кожну потребу. А все те – у якнайпереконливішому застосуванні цієї синодальності, яка є характерною ознакою Церков Сходу». Наприкінці Папа побажав собі, Патріархам і Верховним Архиєпископам Божої допомоги та опіки Богородиці, щоб змогти здійснити це покликання, попросивши також молитися за нього.

А далі кожен із Глав Східних Католицьких Церков представив стан очолюваної ним церковної спільноти.

Фото з архіву

Сайту Радіо Ватикану

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next