АКТУАЛЬНО

Голова Духовного управління мусульман України: «Владика Андрей працював задля мирного життя всіх, хто волів жити на українській землі»

Неділя, 01 листопада 2015, 07:42
Християни та мусульмани здавна мешкали разом на українських землях. Не були стосунки між ними такими жахливими, як це малювала радянська пропаганда. Християни й мусульмани в Україні завжди вміли поважати один одного, спільно боротися за свою землю та співчувати трагедіям своїх сусідів.

Таку думку висловив Шейх Саід Ісмагілов, голова Духовного управління мусульман України, під час Міжнародного симпозіуму, присвяченого 150-річчю від дня народження митрополита Андрея, у стінах НУ «Львівська політехніка» 30 жовтня.

Він пригадав, як 1944 року трагічні події спіткали українських мусульман. Навесні весь кримськотатарський народ було насильно депортовано з рідної землі. Українських християн також спіткала втрата: галицька земля осиротіла, втративши восени митрополита Андрея. «Протягом наступних двох років була піддана репресіям УГКЦ, в яку митрополит Андрей вкладав свою душу. Тоді Україна об’єдналася під однією владою, як він і передбачав. Це призвело до жахливих утисків українців (греко-католиків і мусульман) з боку радянської влади, які були позбавлені права вільно сповідувати свою віру. УГКЦ перебувала в підпіллі, так само, як і мусульмани. У цьому ми дуже схожі»,- пригадав він.

Натомість, на його думку, сьогодні, коли Україна знову потерпає від зовнішніх і внутрішніх ворогів, виникає потреба надихатися словами владики Андрея. «Українці повинні усвідомити дві важливі речі, - продовжив він. – Насамперед патріотизм не потребує реклами, а він повинен бути анонімним. Справжній патріотизм – це робити те, що ти маєш робити, те, що нам каже Господь, і те, що нам каже совість». На його думку, митрополит Андрей – добрий приклад самопожертви; він захищав нужденних під час війни, сприяв розвитку українського мистецтва та культури, водночас залишаючись духовною людиною. Він -  взірець духовності та любові до своєї Батьківщини.

«По-друге, ми не повинні чекати від когось, що хтось працюватиме замість нас, робитиме наше життя кращим без наших зусиль», - звернув увагу він, зазначаючи, що багато релігійних діячів ховаються сьогодні за побожним життям, ніби то молячись, а те, що відбувається за стінами храмів та мечетей їх не стосується. На його переконання, релігійні діячі та й всі політики та громадяни, повинні сьогодні запитати себе: чи готові вони пожертвувати чимось, щоб вийти із зони комфорту, наслідуючи Божу волю?

«Мовчання релігійніх лідерів призводить до того, що народ та його керманичі втрачають людяність. Людиною нас робить любов до інших та покора Божим законам. Справжні пастирі свого народу мають турбуватися про нього.  Митрополит Андрей не ділив своїх співвітчизників за національностями та світоглядом. Він працював задля мирного життя всіх, хто волів жити на українській землі», - завершив доповідач.

Департамент інформації УГКЦ 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next