АКТУАЛЬНО

Голова Комісії УГКЦ у справах мирян: «Аби змінити парафію, потрібно засновувати в ній спільноти…»

Неділя, 22 травня 2016, 18:23
19 травня відбулося заключне засідання чергової зустрічі Робочої групи для впровадження Стратегії розвитку УГКЦ до 2020 року «Жива парафія – місце зустрічі із живим Христом» у Патріаршому домі у Львові.

Отець Василь Білаш, голова Комісії УГКЦ у справах мирян, представив зміст майбутнього Посібника для членів парафіяльних рад. Він розповів членам Робочої групи про те, що Комісія давно намагається віднайти форму роботи з мирянами. Такий Посібник має стати інструкцією про те, як впливати на формацію мирян. «Таке видання прояснить найважливіші елементи, які необхідно знати активному членові парафіяльної спільноти. Усі мають розуміти, що таке Церква. Віряни повинні мати благоговійне ставлення до Церкви, усвідомлюючи, що вона є живим Тілом Христа. Тут потрібно також враховувати біблійні аспекти і місію Церкви», - пояснив він. Крім цього, на думку священика, миряни повинні також знати, бодай коротко, історію своєї Церкви. Також важливо, аби кожен активний член парафіяльної ради отримав пояснення, що таке жива парафія і яка участь у ній мирян.

«Переконаний: щоб змінити парафію, потрібно засновувати в ній спільноти, які потрібно включати до парафіяльних рад. Такі люди надійні, бо відчувають свою відповідальність за життя парафії», - додав о. Василь. А ще він зауважив, що служіння паламаря і дяка – не менше, аніж, скажімо, свічконосця. «Тому важливо створити літургійну форму, молитву-благословення для всіх членів парафіяльної спільноти», - підсумував голова Комісії, зазначаючи, що плекання чеснот у парафіян можна досягти ще й завдяки реколекціям, зустрічам, наукам, спільним читанням Святого Письма.

Того дня доповідав також о. Віталій Токар на тему документів Церкви, які стосуються єпархіального та парафіяльного рівнів, о. Віталій Гром про стан військового капеланства УГКЦ, Оксана Болюк про патріарші прощі, які проводить цього року Патріарший паломницький центр, Отець Петро Рак розповів про функціонування Відділу комісій УГКЦ, а о. Михайло Гарват проаналізував ефективність втілення Стратегії розвитку Церкви до 2020 року.

 

 

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next