АКТУАЛЬНО

Голова ПМВ: “Люди повинні бачити у священниках не менеджерів, не політиків, не експертів, а душпастирів, людей, які живуть Церквою”

Середа, 09 червня 2021, 17:10
Люди повинні бачити в священниках не менеджерів, не політиків, не експертів, а душпастирів, а душпастирів, людей, які живуть Церквою, моляться, розуміють, що таке гріх, але є милосердні.

Про це заявив голова Пасторально-міграційного відділу владика Степан Сус під час проповіді на Літургії у Лісабоні на завершення духовно-формаційного семінару ПМВ для священників УГКЦ, що душпастирюють у Португалії.

“Був період, коли наші військові капелани почали в армії вдягатися у військову форму. Усім було цікаво, мені також. І одного разу, коли ми прийшли на катехизацію до військових, один з офіцерів чи курсантів каже до нас: це класно, що ви у військовій формі, що виглядаєте так, як ми, але ми б дуже хотіли, щоби ви залишалися душпастирями, нам набагато легше сприймати вас і те, що ви говорите, коли ви у священничому одязі,  коли маєте вигляд священника, - розповів єпископ і підкреслив. - Нам дуже важливо пам’ятати про нашу ідентичність, про нашу місію бути насамперед священниками».

Він зауважив, що сьогодні є багато церковних комісій і організацій, які говорять про менеджмент, бізнес, планування, стратегії. Але душпастирі не повинні забувати, що Церква - це структура Божа, що в Церкві діє Святий Дух. “Той Святий Дух покликав нас до служіння. Щось невидиме і для нашого розуму часто незбагненне, але внутрішньо ми відчуваємо цю Божу ласку і благодать, - зауважив владика Степан. - А коли її нема - ми теж відчуваємо. З втратою благодаті часто приходять неспокій, внутрішня дисгармонія, непорозуміння. І для нас, душпастирів, важливо залишатися священниками. Люди повинні в нас бачити не менеджерів, не бізнесменів, не політиків, не спортсменів, не експертів, а душпастирів, людей, які живуть Церквою, моляться, розуміють, що таке гріх, але є милосердні”.

“Якщо ми з вами зуміємо залишатися душпастирями все своє життя, незважаючи на те, що сучасний світ диктує нам багато різних викликів, Бог завжди зайде спосіб, як дати нам те, чого нам бракує”, - додав владика.

Голова ПМВ наголосив на важливості залишатися греко-католицькими священниками східного обряду, навіть якщо доводиться служити також і Літургію у західному обряді. “Має бути внутрішнє переконання, що не лише Христос, який покликав мене до цього служіння, помер на хресті, але переді мною є багато поколінь мучеників: душпастирів, монахів і монахинь, які залишалися вірні своїй Церкві у найскладніших умовах і залишалися священниками навіть у концтаборах, - підкреслив владика Степан. - Молімося з вами на цій Святій Літургії, щоб ми з вами завжди були добрими пастирями, щоб ми ніколи не втомлювалися шукати одну заблукану овечку. Мати чуття пастирства – це справді великий дар. Нехай Господь кріпить нашу віру, щоби ми були тими, хто живе Церквою, Богом, молитвою і хто готовий підтримувати інших”.

pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next