АКТУАЛЬНО

Голова ПМВ УГКЦ узяв участь в вшануванні Дня Соборності в Угорщині

Вівторок, 31 січня 2017, 12:54
Протягом минулого тижня в Угорщині відбулася низка заходів, пов’язаних із Днем Соборності. Цикл святкувань розпочався в Посольстві України в м. Будапешт, де за участю посла Любові Непоп, представника українців в Угорському парламенті п. Ярослави Хортяні та учасників проекту «Діти просять миру» відбулася спільна молитва за єдність України, яку провів о. Дам’ян Габорій, священик для української громади в Угорщині.

Цього ж дня учасники святкових заходів взяли участь в освяченні та покладанні вінків до пам’ятної дошки на будівлі, де у 1919-1924 роках діяла Надзвичайна дипломатична місія УНР в Угорщині. А відтак делегація переїхала до площі Тараса Шевченка, де відбувся міжнародний флешмоб «United Ukraine».

Цикл заходів, пов'язаний із Днем Соборності, завершився в суботу, 28 січня, у приміщенні Державного самоврядування українців в Угорщині, який розпочався з відкриття персональної виставки члена Спілки дизайнерів України та члена Спілки художників Угорщини п. Олександра Гембіка. Урочиста частина розпочалася з промови п. Ярослави Хортяні, речника українців в Угорському парламенті, п. Юрія Кравченка, голови Державного самоврядування українців в Угорщині, та владики Йосифа (Міляна), Єпископа-помічника Київського, голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, який у своєму слові зазначив: «Цілісність є фундаментом соборності. Глобальний мир починається з кожного з нас. Цілісність і соборність української держави залежить від нашої цілісності. Ми дуже часто є роздвоєні, маємо різні погляди і думки. А цілісність - це щось таке, що пов’язує нас із нашим Творцем, із Господом Богом. Святкуючи Соборність, кожен з нас мусить замислитися, наскільки ми цілісні, єдині між собою, єдині з Богом, єдині у своїй родині, єдині в ідеї,  єдині в товаристві із друзями. І тоді прагнення єдності, соборності можемо виносити на широкий план. Бог є Альфою і Омегою нашої соборності. Він є вчителем, як маємо працювати на єдність усіх нас. Дякую українській спільноті в Будапешті, яка не забула вшанувати пам’ять Дня Злуки, що Ви зробилися соборною спільнотою в ім’я пам’яті наших батьків, тих, хто двигав хрест соборності і єдності, хто за цю ідею поклав своє життя, і хто сьогодні на теренах Донбасу відстоює єдність і соборність Любімо Україну всім серцем і тоді любитимуть Україну наші сусіди та друзі. Борімося за цю ідею. А головною силою нашої єдності є сила Божа».

Після слів архиєрея, прозвучав гімн «Боже великий, єдиний».

Святковий вечір закінчився виступом відомого українського гітариста-композитора в Угорщині, лауреата та дипломанта міжнародник конкурсів  п. Михайла Вігули та ансамблю «Українські мелодії».

Прес-служба УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next