АКТУАЛЬНО

«Гору мучеників» у Коломийській єпархії проголошено місцем паломництва

Понеділок, 02 липня 2018, 12:55
30 червня кілька десятків вірян спільно із владикою Василем (Івасюком), Єпархом Коломийським, і духовенством єпархії піднялися на «Гору мучеників», розташовану у присілку с. Микуличин.

Назва цього місця пов’язана з особливою однойменною іконою, встановленою в каплиці на верхівці полонини Горган. «Гора мучеників» – це видіння, яке побачили фатімські пастушки 13 липня 1917 року. Понад вісімдесят років по тому текст цього видіння опублікував папа Іван Павло ІІ.

З нагоди сторіччя Фатімських об’явлень, 13 липня 2017 року, на горі було освячено хрест та ікону «Гора мучеників». Її центральна фігура – розп’ятий Ісус, з рук якого ангели збирають кров у чаші (про це йшлося у видінні). Біля підніжжя хреста зображені провідники УГКЦ і мученики, які віддали життя за Христову віру.

Ідея створення «Гори мучеників» виникла ще у 2001 році в засновника Згромадження Сестер Воплоченого Слова о. Карлоса Міґеля Буели під час перебування в Україні. Саме тоді священик брав участь в урочистій беатифікації 27-ми українських мучеників. Довершити справу вирішив місцевий підприємець, генерал у відставці Василь Яремчук. Щоправда будівництво пантеону українських мучеників ще триває.

Сходження розпочалося стрімкою стежкою, піднімаючись якою віряни спільно з владикою молилися Хресну дорогу. Дощ і сильний вітер не завадив бажанню з молитвою на вустах дійти до вершини. Вже на самій горі владика Василь у співслужінні з протопресвітером Яремчанським о. Богданом Скірчуком, парохом с. Микуличин о. Григорієм Чибораком, віце-ректором ІФДС о. Андрієм Чорненком, о. Йосафатом Бойком, о. Іваном Вінтоняком та о. Мирославом Бойком відслужив Молебень до Христа Чоловіколюбця. Разом із парафіянами навколишніх сіл молилися й семінаристи Івано-Франківської семінарії та сестри-монахині.

Пригадуючи присутнім про будівництво каплиці на «Горі мучеників», єпископ зазначив, що «в дивний і незрозумілий спосіб для людей Господь покликав пана Василя Яремчука бути співучасником страждання українських новомучеників, призвавши до Себе його 34-річного сина Віталія, який допомагав коштами будувати святиню. Містика чи Божий знак? На цій горі маємо можливість порозважати над вірою, таїнством смерті й безперервного життя вічного».

Опісля зачитано декрет, за яким «Гору мучеників» проголошено місцем паломництва. Наостанок владика Василь звернув увагу на те, що гора – це приклад збереження історичної пам’яті українського народу про жертв за віру Христову. «Ці мученики стали зернами, вкинутими в землю, і дали великий плід у відродженні України й Церкви», – сказав владика.

Після молебню в гуцульській капиці, розташованій поблизу вершини, скульптори Роман Захарчук і Василь Коцовий представили присутнім макет майбутнього духовного центру на «Горі мучеників».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.if.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next