АКТУАЛЬНО

«Господь закликає усіх нас побачити невидиме, бо невидимий світ є невід’ємною частиною Божого сотворіння», – Глава УГКЦ на свято Покрови

Понеділок, 14 жовтня 2019, 21:17
Люди занадто зосереджені на матеріальному світі, тому не варто забувати про важливі духовні цінності. На цьому наголосив у своїй проповіді під час богослужіння Глава і Отець УГКЦ у понеділок, 14 жовтня 2019 року, у день Покрови Пресвятої Богородиці.

Предстоятель зауважив, що це свято надзвичайно шанують та люблять у нашому народі. Адже за переданням, цього дня у влахернському храмі в Константинополі з’явилася Богородиця у супроводі ангелів та святих (серед них були Іван Хреститель та Іван Богослов), разом вони зачитали молитву. Незабаром війська противника, які загрожували містянам, відступили.

Крім того, на цю ж дату припадають такі значущі для України свята, як День захисника України і День українського козацтва, а також День створення Української повстанської армії (УПА). До слова, Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів і шанували особливо ікони Покрови. 

«У сьогоднішньому святі Господь закликає усіх нас побачити невидиме, бо невидимий світ є невід’ємною частиною Божого сотворіння! Бог сотворив видимий і невидимий світ. Ба більше, видимий світ є підпорядкований невидимому і до нього скерований. А той, хто вміє відчути вищу ціль і вартості, – вміє перемогти в земному світі», – зазначив Глава УГКЦ.

 «У це свято – на наших очах – відбулася дуже особлива духовна подія: ми бачили її видимі та невидимі ознаки, адже сьогодні наша сестра Омеляна склала вічні обіти послуху, чистоти та вбогості, тобто віддала своє земне життя для того, щоб з цієї хвилини назавжди (для всіх нас) бути свідком того, що Царство Небесне справді існує. Видимий світ є, а після завершення нашого земного життя нас чекає вічність. Сам сенс монашого життя полягає в тому, щоб показати людям, що Царство Небесне є між нами», – зауважив духовний лідер греко-католиків.

І згодом додав: «Ми хочемо сьогодні подякувати Пречистій Богородиці, що вона вас вибирає як свою доньку та обітує вам свій святий покров, а Господь своєю рукою поведе крізь земне життя».

Блаженніший Святослав також побажав сестрі, щоб вона мала силу протистояти розпачу та спокусам, а щоб Ісус завжди був джерелом радості.

«Наша громада, коли бачить вас як молоду богопосвячену особу, – почуває себе сповнену Божим світлом. Бо якщо сьогодні молода дівчина здатна віддати своє життя за невидиме, то такий народ і Церква є непереможними», – переконаний Глава Церкви.

Слід відзначити, що с. Омельяна Сеник склала свої вічні обіти у Свято-Покровському монастирі Згромадження сестер Пресвятої родини в Києві в присутності Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, священників, парафіян і сестер монахинь. Звертаючись до с. Омельяни, архиєрей сказав: "Кажуть, що великим у Божих очах є той, хто збудував Церкву, але більшим у Божих очах є той, хто виховав бодай одну богопосвячену особу... Сестро, без вас та Церква була би темна... Дякуємо, що ви мали мужність відповісти на Божий поклик... що ви мали відвагу почути, що те, до чого вас кличе Бог, є справжнім і робить вас справжньою".

Уся Церква та спільнота сестер Згромадження щиро вітає с. Омельяну, обіцяючи свою підтримку та молитву.

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next