АКТУАЛЬНО

Греко-католики із заходу Польщі надали допомогу постраждалим від гуманітарної кризи в Україні

Вівторок, 20 січня 2015, 10:16
З березня минулого року польська громада греко-католиків надає активну матеріальну і фінансову допомогу постраждалим і сім'ям загиблих під час подій Євромайдану, вимушеним переселенцям, постраждалим українським військовим, малозабезпеченим потребуючим підопічним Карітасу України у різних містах України, також забезпечує підтримку лікування у Польщі постраждалих українців, тамтешнє перебування дітей вимушених переселенців.

«Минає рік від часу подій Євромайдану, які сколихнули всю Україну і спричинили складні соціально-політичні процеси. Революція гідності була наступним етапом боротьби за справжню незалежність України. Вона не лише змінила буденне життя українців і їхнє бачення найближчого майбутнього країни, а й вплинула на зміну поглядів та розуміння геополітики багатьох осіб у Польщі, Європі, загалом у світі. І що особливо важливо: це в черговий раз відкрило серця людей доброї волі і показало те, що є дійсно важливим: солідарність, надію, милосердя.

Поляки зрозуміли, що крім почуття занепокоєності чи декларації підтримки, українці потребують реальної допомоги. І ті, хто колись анонімно співчували перед телевізорами, відтепер отримали нагоду відкрито дарувати доброчинність і волонтаріат українському суспільству, котре опинилося в тяжкій ситуації», – переконаний о. Роберт Роса, директор Карітасу Вроцлавсько-Гданської єпархії  УГКЦ в Польщі.

Завдяки великому зацікавленню, спільній жертовності і активній діяльності як парафіян, так і душпастирів громади греко-католиків Вроцлавсько-Гданській єпархії вдалося реалізувати акції та збори коштів на загальну суму понад 710 тис. грн. Також до цієї допомоги долучались інші жертводавці, яким ми вельми вдячні: Карітас Архиєпархії Перемисько-Варшавської, Карітас Дієцезії Б`єльсько-Живєцької,  профспілковий університетський комітет NSZZ «Солідарність» у Щецині, освітнє  товариство з М`ястка  та інші. Поза тим, нагадаємо, Карітас Польщі надав гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям в Україні на загальну суму понад 1 млн грн.

Розповідає Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України: «Зараз уся увага і тих, хто надає допомогу, і тих, хто її фінансує, звісно, спрямована на вимушених переселенців і постраждалих внаслідок Євромайдану і в зоні АТО. Але попри це в Україні досі проживають сотні тисяч людей, що потребують нашої допомоги. І ми раді, що польська громада греко-католиків ініціювали та скористалися з акції, завдяки якій можна було безкоштовно  надіслати поштою посилку  в Україну з продуктами харчування та шкільним приладдям, іграшками та іншими речима для наших підопічних.

Така пропозиція польської пошти сприяла мобілізації багатьох осіб та інституцій взяти участь у благородній акції. Згідно наданої бази даних потребуючих у співпраці з Щецинським відділенням Об’єднання українців у Польщі та учнями 20 шкіл зі Щецина та околиць було відправлено понад 180 посилок загальною вартістю майже 18.000 злотих».

Нині Карітас Вроцлавсько-Гданської Єпархії УГКЦ спільно з Об’єднанням українців у Польщі готує нову гуманітарну допомогу бюджетом понад 800 тис. грн. Вона включатиме в себе продукти харчування, дитячий одяг та взуття, ковдри, медичні засоби тощо. Отримувачами такої допомоги стануть підопічні Карітасу у Львові, вимушені переселенці у м. Павлоград, учні школи в м. Щастя, також госпіталі у Львові, Старобільську та Луганську.

Повідомила Надія Чорна

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next