АКТУАЛЬНО

Греко-католицька громада м. Омська (Росія) відсвяткувала своє 15-ліття

Понеділок, 18 жовтня 2010, 12:53
Минуло 15 років з того часу, як вперше для вірних Греко-католицької Церкви в м. Омськ (на Західному Сибірі) була відслужена Божественна Літургія. З цієї нагоди відбулися урочисті святкування. У цей день всі парафіяни відсвяткували своє парафіяльне свято, адже храм у м. Омську посвячений святу Покрови Пресвятої Богородиці. Святкування розпочалося Божественною Літургією, яку відслужив парох о. Андрій Старцев, ВС, у співслужінні вікарія о. Теодора Мацапули, ВС та пароха парафії Св. Миколая у м. Нижнєвартовську о. Петра Павлишина.
Минуло 15 років з того часу, як вперше для вірних Греко-католицької Церкви в м. Омськ (на Західному Сибірі) була відслужена Божественна Літургія. З цієї нагоди відбулися урочисті святкування. У цей день всі парафіяни відсвяткували своє парафіяльне свято, адже храм у м. Омську посвячений святу Покрови Пресвятої Богородиці. Святкування розпочалося Божественною Літургією, яку відслужив парох о. Андрій Старцев, ВС, у співслужінні вікарія о. Теодора Мацапули, ВС та пароха парафії Св. Миколая у м. Нижнєвартовську о. Петра Павлишина. Опісля Богослужіння всі вірні мали змогу зібратися за спільною трапезою, під час якої було згадано всіх, хто причинився до згуртування громади та побудові храму, в якому ось уже 12 років поспіль проходять Богослужіння, а також поспівали пісень, та мали змогу переглянути світлини з різних періодів формування парафіяльної громади. Додаток:

Історична довідка

Історія греко-католиків в Омську починається з 1947 року, коли з Галичини відбулося масове вивезення українців у Сибір. Тільки в 1995 році в Омську вперше було відслужено Літургію греко-католицьким священиком о. Ярославом Сподарем, ЧНІ, який в той час здійснював своє пастирське служіння в м. Прокопівськ (Кузбас). З цього часу почала формуватися греко-католицька парафіяльна громада Покрови Пресвятої Богородиці, завдяки  старанням священика о. Йосифа Свідницького, о. Сергія Голованова (пароха в Омську до 2005 року) та найбільш активних парафіян. Богослужіння відбувалися в римо-католицькому храмі Стрітення Господнього. В 1996 році громаду було зареєстровано в державних органах влади. В 1998 році завдяки доброчинцям було придбано приміщення по вул. 23-лінія м. Омська, яке було перебудоване на храм, який діє по сьогоднішній день. З 2005 року на парафії служать Отці Згромадження Воплоченого Слова, а з 2007 року і сестри-монахині цієї ж Монашої Родини.

о. Теодор Мацапула, ВС

вікарій парафії Покрови Пресвятої Богородиці

м. Омськ (Росія)

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next