АКТУАЛЬНО

Громада УГКЦ в Угорщині поновила богослужіння під час COVID - 19

Понеділок, 25 травня 2020, 12:54
24 травня, у неділю Сліпонародженого, парафія Покрови Богородиці в Будапешті провела першу після карантинних обмежень Літургію.

Нещодавно, за рішенням угорського уряду, дозволено служити богослужіння у храмах, але обов’язковими для присутніх є дотримання півтораметрової дистанції та перебування в масці.

Як розповіла член пасторальної і економічної ради парафії, депутат Державного самоврядування українців в Угорщині п. Ліліана Грекса, угорський уряд дбає про релігійні організації в Угорщині і в різний спосіб підтримує  конфесії, розуміючи, що духовне життя громадян є фундаментальним у країні.

Під час недільної проповіді о. Дам’ян Габорій наголосив, що у важких життєвих обставинах християнин має ставити собі питання не тільки чому так сталося, а й що Бог хоче мені сказати через цю ситуацію. Яке значення має ця ситуація для мого життя? Сьогодні багатьох людей у світі огорнув великий страх через пандемію, чимало людей померло через саму паніку. Страх паралізував багатьох християн. Але не забуваймо, що тільки воскреслий Христос позбавить нас страху та поверне до нормального життя через молитву і Таїнства Церкви.

Оскільки обмеження вплинули на життєздатність церковного життя, не було можливості протягом березня та квітня проводити богослужіння в храмі. Отець Дам’ян молився зі своєю сім’єю за громаду в домашніх умовах. А недільні богослужіння транслювалися для парафіян із Патріаршого собору в Києві за посередництвом «Живого телебачення». Щойно з травня стало можливим проводити недільну Літургію в церкві через онлайн-трансляції.

Священник подякував усім, хто в духовний спосіб перебував зіз своєю парафіяльною спільнотою під час карантину та складав десятину і пожертви для підтримки своєї парафії. Особливу подяку склав голові Ярославі Хортяні та членам Товариства української культури в Угорщині за благодійну акцію «Великодній кошик». «Саме момент кризи показав, наскільки ми дбаємо та любимо свою парафію. І сьогодні ваша присутність у храмі, попри страх, який панує, є доказом того, що Христос є на першому місці у вашому житті», - наголосив душпастир.

Священник своєю увагою не оминув діяльність церковної  «Рідної школи»в Будапешті, яка завдяки професійній керівничці школи п. Олені Бескоровайній  від моменту запровадження карантину перейшла на дистанційне навчання через комп'ютерні програми, а вчителі проявили креативність, навчаючи дітей 1 – 6 класів рідної мови та літератури, історії України, "Я досліджую світ",  "Я у світі", основи здоров’я, прикладного мистецтва, вокального співу, катехизації та підготовка дітей до першої сповіді. Крім того, у школі відбулося два онлайн-концерти: з нагоди Пасхи та Дня матері. Завершиться начальний рік 13 червня «Конкурсом талантів», на якому діти матимуть змогу представити свої знання, що їх вони здобували протягом 30 навчальних субот.

Цього дня, для парафіян відбулася акція, під час якої присутні в храмі отримали якісну маску з вишивкою з нагоди відновлення богослужінь та Дня вишиванки'2020 в Будапешті від Товариства української молоді та сімей в Угорщині «Нова хвиля».

«Для нас це важливий день, наше серце і душа радіють, що можемо відвідувати свою парафію. Ми на цей момент з нетерпінням чекали. Тепер маємо можливість приймати Тайни Покаяння та Євхаристії. Жодний спосіб онлайн-богослужінь не має того ефекту, як  можливість  брати участь у молитві, перебуваючи в храмі у фізичний і духовний спосіб», – з радістю підкреслила  парафіянка Ірина.

За інформацією пресслужби УГКЦ в Угорщині


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next